Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Gadgets 4 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Pas op Fitbit-gebruikers: dit model kan brandwonden veroorzaken

Heb je nog een Fitbit Ionic om je pols? Houd er dan rekening mee dat het apparaatje brandwonden kan veroorzaken; doe hem dus snel af. Het probleem heeft te maken met de accu in de fitnesstracker. Die kan namelijk oververhit raken, zo laat een Amerikaanse overheidsinstantie voor productveiligheid weten.

Fitbit, inmiddels onderdeel van Google, roept daarom 1,7 miljoen modellen van de Ionic terug. Dat komt nadat er in de Verenigde Staten tenminste 115 klachten verschenen over de oververhitting. Ook kwamen er 59 klachten uit andere landen binnen. Dat laat de Consumer Product Safety Commission in een persbericht weten.

Fitbit zorgt voor brandwonden

Daarnaast hebben gebruikers tenminste 78 keer een melding gemaakt van brandwonden, nadat ze de Fitbit Ionic droegen. Binnen die groep hadden minstens twee mensen last van derdegraadsbrandwonden en vier mensen van tweedegraadsbranden. Ook zijn er veertig internationale gevallen bekend die hier last van hebben.

Het gaat hier wel om specifieke modellen van de Fitbit Ionic. Denk dan aan de versies die beschikbaar zijn in de kleuren slate blue/burnt orange, charcoal/smoke gray, blue gray/silver gray en speciale Adidas-variant. De verbindende factor van deze versies van de Ionic is het modelnummer, namelijk FB503.

Doe hem dus maar snel af

Het is niet bekend de Fitbit Ionic met dat modelnummer in Nederland verkocht is. Daardoor weten we dus ook niet of er Nederlandse slachtoffers zijn. Maar mocht je zelf in het bezit zijn van een Ionic, doe hem dan op z’n minst even af om het modelnummer te checken. Dat nummer vind je op de achterkant van het apparaat.

De Amerikaanse overheidsinstantie voor productveiligheid raadt mensen aan de Ionic niet meer te gebruiken. In de Verenigde Staten kunnen eigenaars van de smartwatch een terugbetaling aanvragen en het product retour sturen. Zij krijgen 299 dollar terug en een korting van veertig procent op een ander Fitbit-product.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

CPSC

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!