Jelle van Es
Jelle van Es Games 8 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

Dit is de PlayStation 5-controller: de DualSense

Eind dit jaar moet als het goed is de PlayStation 5 uitkomen. Van die spelcomputer weten we inmiddels hoe deze technisch in elkaar zit en wat je er zoal mee kunt doen. Maar hoe hij er uit ziet, dat blijft de vraag. Maar we weten nu wel wat de controller gaat brengen.

Op het PlayStation Blog werd de PlayStation 5-controller gisteravond onthuld. De controller wordt de DualSense genoemd en kent een aantal opvallende elementen.

De PlayStation 5-controller, de DualSense

De controller is een mix tussen de bekende elementen van de DualShock 4-controller en de nieuwe mogelijkheden die de PlayStation 5 brengt. Opvallend is de kleur. Met een opvallende witte uiterlijk gemixt met wat blauw en zwart doet het geheel vooral denken aan de PlayStation VR-headset. Zou dat betekenen dat de nieuwe spelcomputer ook gebruik gaat maken van deze kleurensetup?

PS5 controller PlayStation 5
De PlayStation 5 controller (Afbeelding: PlayStation)

Als we kijken naar de functies van de PlayStation 5-controller, dan zien we met zoiets als haptic feedback de grootste vernieuwing. Deze functie moet er voor zorgen dat je veel meer feedback krijgt van je game. Denk daarbij aan het verschil tussen het rijden over de modder en grind in een rally-game. Daarnaast zijn de L2- en R2-knoppen nu voorzien van adaptive triggers. Dat betekent dat je daar ook feedback voelt wanneer je een boog spant.

Met deze nieuwe technieken wordt er ook meer gevraagd van de batterij, maar volgens Sony gaat de controller lang genoeg mee, zonder tegelijkertijd heel erg zwaar aan te voelen. En hij moet ook genoeg grip bieden. Daarnaast zien we dat de Share-knop is vervangen door de Create-knop, waardoor je makkelijk jouw content kunt delen met de wereld. Daarover wordt binnenkort meer bekend over gemaakt. De PlayStation 5-controller kent verder een ingebouwde microfoon, waardoor je kunt chatten met je vrienden zonder een headset te gebruiken. Dat lijkt echter vooral bedoeld te zijn om even snel iets te zeggen. Voor langere gesprekken wordt een headset aanbevolen.

De lightbar is nog altijd aanwezig in de PlayStation 5-controller. Maar in plaats van de bovenkant zit hij nu aan de voorzijde met subtiele strepen aan de zijkant van het touchpad. Het is nog altijd de bedoeling dat de nieuwe spelcomputer met deze controller eind 2020 uitkomt. Hoeveel het allemaal gaat kosten blijft de grote vraag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Dit is de PlayStation 5-controller: de DualSense
Sluiten