PlayStation 5 doet het minder goed in vergelijking met de PS4

Games Jelle van Es 2 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

De populariteit van de PlayStation 5 als spelcomputer is enorm groot. De console staat bij veel gamers hoog op het verlanglijstje en elke keer als er een nieuwe voorraad is, is hij snel uitverkocht.

Het probleem van de PlayStation 5 is dat hij gebruikmaakt van bepaalde chips die door de coronacrisis zeer moeilijk leverbaar zijn. En als gevolg daarvan, doet hij het in vergelijking met de PlayStation 4 toch een stukje minder.

PlayStation 5-verkopen blijven achterlopen op PS4

Via de presentatie van de kwartaalcijfers heeft Sony laten weten dat er inmiddels 17,3 miljoen exemplaren van de PlayStation 5 zijn verkocht. Dat is op zich een mooie prestatie met alle tekorten aan chips. Toch maakt het duidelijk dat de spelcomputer minder goed verkoopt in de vergelijking met de PlayStation 4. Die wist in dezelfde periode zo’n 20,2 miljoen keer verkocht te worden. Daarbij moeten we dan wel stellen dat die spelcomputer gewoon redelijk goed te koop was. Ook was die spelcomputer met een prijs van 399 euro zo’n 100 euro goedkoper dan het populaire disc-model van de PS5. Analist Daniel Ahmad weet dat in de onderstaande tweet mooi samen te vatten.

Ondanks dat de PlayStation 5 het minder goed doet in vergelijking met de PlayStation 4, doet de PlayStation-divisie het in de breedte gewoon erg goed. Dat heeft te maken met de stijging aan verkoop van digitale games, waardoor het bedrijf meer omzet pakt. Ook helpt het dat men meer abonnees heeft op PlayStation Plus. Tevens wordt er winst gemaakt met elke PS5 die wordt verkocht. In het verleden werden spelcomputer vaak met verlies verkocht en kwam de winst bij games vandaan. Nu profiteert de divisie dus op twee fronten.

Tekorten blijven aanhouden

Als er meer exemplaren van de PlayStation 5 beschikbaar zouden zijn, dan is de kans groot dat de verkopen enorm stijgen. Toch lijkt die kans klein. Wereldwijd is de vraag naar chips nog altijd vele malen hoger dan het aanbod, waardoor je op alle markten met tekorten te maken hebt. Ook bij de spelcomputers dus. Mede daardoor is de productie van de oude PS4 weer opgepakt.

PlayStation 5 problemen: hoe de PS4 hiervan profiteert

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen