Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Elektrische fietsen 2 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

De elektrische fiets doet het ontzettend goed bij…het leger?

De elektrische fiets is met vlag en wimpel geslaagd voor zijn inburgeringscursus. Overal waar je kijkt zijn e-bikes. Niet alleen op de openbare weg, maar ook in het leger. Jazeker, naast tanks, helicopters, jeeps en andere materiaal wordt ook de elektrische fiets omarmt door militairen.

We zien steeds vaker beelden van militairen die nagenoeg geluidloos voorbij komen razen op een e-bike of een elektrische motor. We hebben het dan uiteraard niet over de elektrische fietsen die hier de straten onveilig maken. Het leger gebruikt vooral off-road tweewielers om snel en zo stil mogelijk door bossen en andere moeilijk begaanbaar terrein te jagen.

Elektrische fiets zorgt voor tactisch voordeel

Nu worden daar vaak nog crossmotoren voor gebruikt. Deze zijn snel, wendbaar en gemaakt om ook zwaar terrein te doorkruisen. Nadeel is echter dat ze veel lawaai maken. Daar heb je met een off-road elektrische fiets of e-bike geen last van. De keuze om over te stappen op elektrische aangedreven voertuigen is dan ook niet zozeer om de natuur te sparen, maar vanwege het tactische voordeel.

Elektrische fietsen en e-bikes zorgen zo eigenlijk voor een comeback van de ouderwetse cavalerie. Dit is de naam die van oudsher werd gegeven aan militairen te paard. Dit was lange tijd een belangrijk en in sommige gevallen essentieel onderdeel van het leger. In de moderne oorlogsvoering kom je ze echter amper tegen. Paarden hebben nu vooral een ceremoniële functie in het leger.

E-bikes zijn de nieuwe cavalerie

Het inzetten van paarden is niet meer van deze tijd, maar hun functie was enorm nuttig. Je kon er relatief snel grote afstanden mee afleggen en ze waren vooral stil. Ideaal voor verkenning of het overbrengen van boodschappen. Dat laatste is door radio niet meer zo belangrijk, maar verkenning blijft essentieel. Een elektrische fiets of elektrische motor is daar perfect voor.

Zo denken ze er in het leger ook over. In het afgelopen jaar zien we steeds meer landen de elektrische fiets en e-bike omarmen. Zo werd de Sur Ron Firelfly e-bike onlangs nog gebruikt bij een oefening van britse paramilitairen. Volgens rapporten waren ze zeer tevreden over deze e-bike. Door zijn lichte gewicht en stille elektromotor is dit in hun ogen een ideaal verkenningsvoertuig.

Elektrische fiets steeds vaker in het leger

Ook in andere landen zien we steeds vaker militairen op een e-bike door de natuur razen. Zo is het Australische legers op dit moment aan het testen met elektrische fietsen. Hetzelfde geldt voor de krijgsmacht van Nieuw-Zeeland. Ze zijn daarmee echter bij lange na niet de eerste. In Noorwegen is de grensbewaking al sinds 2018 in de weer met e-bikes.

Elektrische fiets kopen? Dit zijn je 5 beste budget-opties voor 2022!

Het Nederlandse leger heeft ook gekeken naar elektrische fietsen, maar daar hebben we al lange tijd niets meer van gehoord. Wel behoort de e-bike inmiddels bijna tot de standaarduitrusting van onze politie. Er worden nu vooral snelle speed pedelecs aangeschaft om de benzine scooters te vervangen.

Zelf een e-bike voor ruig terrein kopen

Mocht je zelf op zoek zijn naar een elektrische fiets die niet zou misstaan in het leger? Dat kan! Er zijn vele bedrijven die hele toffe elektrische mountainbikes maken. Wij hebben er hier een aantal voor je op een rij gezet en kijk ook vooral even op onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!