Oekraïne wil dat PlayStation en Xbox actie ondernemen tegen Rusland

Games Jeroen Kraak 2 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Als het aan Oekraïne ligt worden naast Russische sporters ook PlayStation- en Xbox-gamers uitgesloten van de gehele wereld.

We zien elk moment van de dag de vreselijke beelden uit Oekraïne. Rusland is het land binnengedrongen en zorgt voor enorme schade aan de infrastructuur en de bevolking. De hele wereld ziet wat er gebeurt en sommige bedrijven hebben al aangekondigd om actie te ondernemen. Zo stoot Shell al haar activiteiten in Rusland af en verkoopt Apple geen iPhones meer. Verschillende sportbonden hebben besloten om Russische atleten te weren. Als het aan Oekraïne ligt zijn ook de gamers met hun PlayStation en Xbox aan de beurt.

Geen Xbox- PlayStation-account voor Russische spelers

Het Amerikaanse medium Polygon meldt nu dat de Oekraïense vice-premier Mykhailo Fedorov Sony en Microsoft heeft opgeroepen om maatregelen te nemen. Hij wil dat PlayStation en Xbox als accounts van Russische en Wit-Russische spelers tijdelijk te blokkeren. Daarnaast roept hij organisatoren van e-sportevenementen op om spelers uit die twee landen uit te sluiten en evenementen in de landen te cancelen.

De grote vraag is of Sony en Microsoft aan de oproep gehoor gegeven. Beide landen zijn niet zulke grote markten dus het zal geen al te grote gevolgen hebben voor de bedrijven. Microsoft heeft eerder al Russische staatsmedia in de ban gedaan, dus spelers weren van de Xbox zou een kleine stap zijn. Sony liet al weten geen aankomende bioscoopreleases in Rusland uit te brengen, dus ook zij kunnen actie ondernemen met PlayStation. Het zal dus niet verrassend zijn als ze dat daadwerkelijk doen.

Mars moet wachten: Elon Musk helpt Oekraïne in strijd tegen Rusland

Verschillende bedrijven ondernemen al actie

Verschillende gameproducenten ondernemen al actie. Zo heeft The Witcher- en Cyberpunk 2077-ontwikkelaar CD Projekt Red al ruim 200.000 euro gedoneerd. Daarnaast heeft EA Sports al aangekondigd om Russische clubs uit FIFA 22 te halen. Die kom je dus niet meer tegen op je PlayStation als je een potje FIFA doet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen