Pokémon Legends Arceus: grote vernieuwingen in Nintendo Switch-topper

Games Jelle van Es 26 jan 2022
Leestijd: 5 minuten

We zitten inmiddels in het vijfde jaar dat de Nintendo Switch op de markt. Sinds die tijd zijn er heel wat toffe games verschenen. Met Pokémon Legends Arceus wordt het nieuwe jaar ijzersterk afgetrapt.

Met Pokémon Legends Arceus op de Nintendo Switch krijg je een Pokémon-game die op vele vlakken anders is dan dat je gewend bent. Het is geen avontuur waarbij je langs verschillende dorpjes gaat en in Gyms de Leader verslaat om een badge te scoren. In plaats daarvan bevind je je in een setting die zich afspeelt in het verleden. Je begint het avontuur vanuit een soort Middeleeuws Japans dorpje. Bovendien is de game qua gameplay anders. Het doet een beetje denken aan Monster Hunter. Daarbij is het dorpje je hub. Daar kun je verschillende dingen doen, missies aannemen en secundaire missies in de vorm van Requests. Vervolgens reis je af naar een gebied waar je die missies voltooit. En waar je natuurlijk een lading aan Pokémon vangt. Dit zijn de punten die me zijn opgevallen.

Pokémon Legends Arceus op de Nintendo Switch

Een avontuur dat net wat anders is

Goed, het belangrijkste dat je moet weten over Pokémon Legends Arceus is dat het dus echt anders is dan de andere Pokémon-games op de Nintendo Switch of de andere platformen. Het is echt wat meer Monster Hunter. En dat is totaal niet erg. Je hebt dus geen grote open wereld waar je in rond kan lopen, maar meer een soort provincies. Deze gebieden zijn alsnog behoorlijk groot en het duurt echt wel even als je van het beginpunt naar het verste punt wil gaan lopen. Tijdens die actie zie je de verschillende Pokémon rondlopen. Naast het negeren heb je eigenlijk twee mogelijkheden. Je kunt er een Pokéball naar gooien om ze te vangen of een Pokémon ernaar gooien. In dat laatste geval begint er een standaard turn-based gevecht. Door de Pokémon te verzwakken, kun je hem alsnog vangen. Of je schakelt hem geheel uit om op die manier EXP te scoren voor je team.

Vang die Pokémon (Afbeelding: Nintendo)

EXP krijg je ook wanneer je de Pokémon vangt. Dus als je gelijk een Pokéball gooit en hem vangt, dan pak je EXP. Daarmee levelen je Pokémon zoals je het gewend bent en evolueren ze uiteindelijk ook. De nieuwe moves die je daarmee vrijspeelt kun je dan weer voor de lastigere gevechten gaan gebruiken. Ondanks de veranderingen die in de game zitten, is er ook nog veel hetzelfde.

Genoeg Pokémon (Afbeelding: Nintendo)

Elke expeditie geeft vooruitgang in Pokémon Legends Arceus

In Pokémon Legends Arceus ga je dus elke keer op expeditie. En elke keer dat je op pad gaat, voelt het goed. Of je nou een missie volgt of gewoon random op pad gaat om Pokémon te vangen: je hebt een gevoel van vooruitgang. Zo kun je je Pokédex van de diverse Pokémon compleet maken door bepaalde dingen te doen. Denk daarbij aan het X-aantal keer vangen van de desbetreffende Pokémon, hem een X-aantal keer verslaan. En als je hem dan hebt, dat je dan in gevechten bepaalde aanvallen uitvoert. Door dit soort acties te ondernemen verdien je punten voor je Pokédex en daarmee ga je als Trainer in Ranks omhoog. Een hogere rank geeft je weer toegang tot nieuwe recepten om te craften (zie het volgende punt) of je hebt Pokémon die je op een hoger level nog gehoorzamen.

Je basiscamp in de expeditie (Afbeelding: Nintendo)

En dat is handig, want je levelt best wel lekker in Pokémon Legends Arceus. Daarnaast vind je in de open wereld bepaalde Pokémon met een speciale gloed. Deze zijn voorzien van een hoger level en stats. Het vangen van zo’n rakker is behoorlijk lastig. Toch is het me een paar keer gelukt. En dan heb je een Pokémon die 15 levels hoger zit dan de rest van je team en je weigert te gehoorzamen. Daarom is zo’n Trainer level dus belangrijk.

Pokemon Legends: Arceus Nintendo Switch
Je thuisdorp (Afbeelding: Nintendo)

Craften van voorwerpen

Naast het vangen van Pokémon, het voltooien van missies of het verbeteren van je Pokédex ga je tijdens je avontuur ook op zoek naar voorwerpen. Deze krijg je wanneer je Pokémon verslaat, maar vind je ook in de omgeving. Ram met je Pokémon tegen een boom aan om de vruchten te laten vallen of pak ijzer en hout op van de grond. Er zijn vele verschillende voorwerpen te verzamelen en daarmee kun je op een crafting tafel diverse voorwerpen maken. Zo maak je bepaalde Pokéballs om het vangen van Pokémon makkelijker te maken of medicijnen om ze na de gevechten te genezen.

Een voorbeeld van een Pokéball die je kunt craften (Afbeelding: Nintendo)

Hoog tempo

Wat ook fijn is, is dat het tempo in Pokémon Legends Arceus lekker hoog is. Laadtijden zijn kort en wanneer je in de grote open omgevingen rondbanjert, gaat ook alles snel. Je kunt als je wilt op het ene moment een Pokéball gooien en terwijl die in het proces van het vangen zit, snel overschakelen naar je Pokémon en die tegen een boom aangooien om de vruchten te scoren. En als je naar een gevecht overgaat, gaat dat ook min of meer naadloos. Het is echt heel erg fijn en zorgt er voor dat je constant bezig bent.

Laat je Pokémon voor je vechten (Afbeelding: Nintendo)

Je Pokémon leggen snel het loodje

Er zijn veel redenen om Pokémon Legends Arceus op de Nintendo Switch binnen te halen. Toch was er één punt dat me behoorlijk irriteerde. Je Pokémon leggen redelijk snel het loodje. Als je even niet goed oplet, dan ben je bij een gemiddelde vijand al na één of twee aanvallen er aan. En als je een vijandige Pokémon hebt die een Super Effective aanval op jou uitvoert, dan ben je er na één klap aan. Ook als je meer dan vijf levels hoger bent. Dan kun je terug gaan reizen naar je kamp om even te rusten en iedereen weer genezen, maar het is gewoon vervelend.

Growlithe maar dan anders (Afbeelding: Nintendo)

Pokémon Legends Arceus is vanaf 28 januari te halen op de Nintendo Switch. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Majora’s Mask is de volgende klassieker voor Nintendo Switch

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen