Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Smartphones 5 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Is de pop-out selfiedrone de volgende grote innovatie voor smartphones?

Fabrikanten van smartphones proberen allerlei dingen te bedenken die ervoor zorgen dat we nooit meer tegen de notch hoeven aan te kijken. We hebben al pop-up camera’s en camera’s onder het scherm gezien. Maar fabrikant Vivo maakt het nu wel heel bont, zo blijkt uit een onlangs opgedoken patent van het bedrijf.

Met het verdwijnen van de schermranden op smartphones kregen fabrikanten te maken met een nieuw probleem: waar laten we die frontcamera? Pop-up camera’s, camera’s op het scherm, camera’s die omklappen, we hebben het allemaal voorbij zien komen. Maar dit idee van Vivo is nieuw: die maakt er een vliegende drone van.

Smartphones met vliegende camera’s?

Dat blijkt uit een onlangs gepubliceerde patent, waarin een “elektronisch apparaat” omschreven wordt in de vorm van een smartphone met ruimte voor een dronecamera. In de telefoon zit een schuiflade met daarin de drone, die vlucht neemt op het moment dat je de frontcamera zou activeren.

Vivo patent dronecamera
Vivo-patent van smartphones met dronecamera (Afbeelding: WIPO)

Ben je klaar met fotograferen? Dan vliegt de drone terug naar de trede en schuift de lade vanzelf dicht. Dat is althans de voorstelling die we maken na het zien van de beelden in het patent. Mogelijk zie je op het scherm van de telefoon wat de dronecamera ziet en maak je ook foto’s met een simpele druk op de knop.

De telefoon van de toekomst… of niet?

Dit soort ideeën zien er ongelooflijk futuristisch uit en worden getoond in spionage- en superheldenfilms. Hoe groot is de kans dat Vivo daadwerkelijk dit product uitbrengt binnen nu en een paar jaar? Waarschijnlijk niet zo heel groot, maar dan nog is het een goed idee het idee vast te laten leggen.

Het is niet zo dat het idee technisch niet uitgevoerd zou kunnen worden. Dit heeft voorlopig nog, voornamelijk, met beschikbare ruimte te maken. De drone neemt ongeveer een derde van de beschikbare interne ruimte in, waardoor er dus amper ruimte is voor andere, belangrijke componenten in zulke smartphones.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

WIPO

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!