[PREVIEW] Doom Eternal: Keiharde shooter met diepgang

Games Jelle van Es 23 jan 2020
Leestijd: 4 minuten

De tijd van games als Wolfenstein 3D, Duke Nukem 3D, Hexen en ook de oude Doom-games liggen lang achter ons. Games die eigenlijk er alleen maar om draaiden om lomp te schieten. Tegenwoordig is de aankleding steeds belangrijker en is variatie een must. Kijk maar naar een game als Call of Duty, waarbij je in de verschillende missies verschillende soorten acties uithaalt. Toch laat Doom Eternal zien dat een schietspel waarbij de keiharde actie als basis geldt nog altijd actueel kan zijn.

Doom Eternal is het vervolg op Doom, welke in 2016 uitkwam. Die game gold als een reboot van de serie. Toch hoef je die game niet gespeeld te hebben. Doom Eternal gaat wel verder waar het verhaal gebleven is en het verhaal speelt een iets belangrijkere rol, toch is het de actie waarvoor je de game speelt. De game neemt je mee naar de Aarde, waar de demonische vijanden zijn neergestreken om voor chaos te zorgen. Het is aan jou, de Doom Slayer, om daar een stokje voor te steken.

Meer tactiek dan verwacht in Doom Eternal

Uiteindelijk heb je daarvoor een groot wapenarsenaal tot je beschikking, maar deze speel je langzaam maar zeker vrij. Je begint met een simpele shotgun en de mogelijkheid om een vijand neer te stompen wanneer hij door jouw aanvallen tijdelijk is verlamd. Door dat laatste te doen, krijg je er een health boost bij. Op die manier komt er wat tactiek bij kijken. Het is in Doom Eternal verstandig om eerst de sterkere tegenstanders uit te schakelen en de zwakkeren te laten voor wat ze zijn. Mocht je in de problemen komen, dan kun je die zwakkere vijanden namelijk makkelijk gebruiken om jouw gezondheid weer aan te vullen door ze neer te stompen.

Doom Eternal
Fijne actie (Bron: Bethesda)

En dat is eigenlijk maar één van de verschillende opties die ik voorgeschoteld heb gekregen in de speelsessie. In de eerste paar uur speel je bijvoorbeeld een kettingzaag en een vlammenwerper vrij. Door vijanden met een kettingzaag door te zagen, vul je je kogels aan. En wanneer je een tegenstander in de fik zet, dan dropt deze armor. Deze twee vaardigheden zitten echter wel achter een cooldown en kun je dus niet oneindig gebruiken.

Maar je hebt ze zeker nodig. In de paar uur die ik met Doom Eternal heb doorgebracht heb ik meerdere shootouts meegemaakt waarbij ik op het puntje van mijn stoel ging zitten. Je kreeg niet alleen te maken met een grote hoeveelheid aan vijanden, maar ook een aantal sterkere. Deze vijanden hebben stuk voor stuk hun eigen zwakke plekken die je eerst moet uitschakelen om ze op die manier sneller af te maken. Maar als je drie van dat soort vijanden hebt, dan weet je echt even niet waar je het moet zoeken. Je rent dan als een gek rond, probeert elke kogel die je afschiet te laten raken, terwijl je tegelijkertijd als een bezetene probeert je gezondheid op pijl te houden. De voldoening als je dit soort momenten weet te overleven is groot.

Doom Eternal PlayStation 4
Veel vijanden (Afbeelding: Bethesda)

Technisch is Doom Eternal daarbij indrukwekkend. De omgevingen die ik voorgeschoteld kreeg waren al zeer gevarieerd en zagen er tof uit. Je hebt momenten die de dood en verderf tonen, stukken waarbij je door ingewanden lijkt te lopen, maar er is ook ruimte voor stukken waarbij je in een soort paleis bent of een besneeuwde wereld. De grootsheid en details in de omgevingen zijn daarbij erg sterk. Maar nog krachtiger is hoe soepel alles loopt. Van brute up-close kills gaat de game moeiteloos over naar intensieve shootouts, waarbij explosies eerder regel dan uitzondering zijn. Ook heb je geen enkele hapering wanneer je dubbele sprongen maakt of een soort boost gebruikt om sneller naar een plek toe te glijden. Het is echt technisch een indrukwekkend geheel.

Platformelementen

Naast de keiharde actie is er in Doom Eternal gelukkig ook ruimte voor momenten dat het even iets minder intens is. Zo zijn er heel wat platform elementen waarbij je al springend een weg naar de uitgang probeert te vinden. Daarbij krijg je te maken met obstakels, stukken waarbij je op muren moet klimmen of uitstekende palen vast pakt om via dat object verder te springen. Het is nergens echt zo sterk uitgewerkt als bij een game als Uncharted, maar tijdens de speelsessie ervaarde ik het wel als een welkome afwisseling.

Genoeg dingen om te springen (Afbeelding: Bethesda)

Doom Eternal heeft zodoende indruk gemaakt. Nu speelde ik de game wel op een sterke pc en is het natuurlijk maar de vraag in hoeverre dit ook goed gaat draaien op een spelcomputer. Maar zelfs als het een tikkie minder goed loopt, dan denk ik dat dit alsnog één van de grote klappers van dit voorjaar wordt. Doom Eternal is vanaf 20 maart beschikbaar en kan dan gespeeld worden op de pc, PlayStation 4 en Xbox One. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen