Bitcoin update: prijs BTC en crypto daalt, leren van beren & storm in maart

Tech Robert Kroes 17 feb 2022
Leestijd: 5 minuten

Inmiddels zijn de Amerikaanse markten gesloten. Wij bekijken de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 cryptomunten. Daarna bekijken we wat we kunnen leren van de laatste twee bear-rally’s. Ook analyseren we waarom we in maart wel eens een bull storm voor Bitcoin kunnen zien.

We beginnen uiteraard met de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 cryptomunten.

Live Bitcoin prijs en prijzen top 25 crypto dalen

Op het moment van schrijven noteert de live Bitcoin prijs EUR 38.710,27 ($ 44.042,88). Dit is 1,50% lager dan toen de Amerikaanse markten gisteren sloten.

Ook de prijzen van de top 25 cryptomunten dalen over het algemeen. Er zijn echter weer enkele uitzonderingen. De grootste winst van de dag is op dit moment voor Avalanche (AVAX), dat 2,93%% stijgt. De grootste daling is voor Solana (SOL), dat 2,87% verliest en daarmee is de cryptomarkt opvallend rustig. Op de site van Tradeincrypto.com kun je 24 uur per dag alle live cryptoprijzen analyseren.

Wat kunnen we van de laatste twee Bitcoin bear rally’s leren?

Inmiddels weten we dat we in 2017-2018 en in 2020 een echte bear markt gaande was. Cryptoquant vergeleek deze met de koersdalingen die we sinds 2021 zien. Zitten we momenteel in een bear market?

Als we de huidige situatie vergelijken met die in 2018 zien we dat het percentage BTC op de markt met verlies (waarbij de huidige prijs dus lager ligt dan de aankoopprijs) zo’n 6% gestegen is. In de bear markt van 2018 groeide dat percentage met zo’n 20%.

In 2018 en 2020 gingen er vele BTC naar beurzen om verkocht te worden. Deze zogenoemde exchange reserve is nu redelijk vlak. Dat wil dus zeggen dat investeerders ondanks hun angst niet verkocht hebben. Daarmee kunnen we dus concluderen dat er te weinig verliezers en te weinig verkopers zijn om van een derde bear markt te kunnen spreken.

Dit kan betekenen dat we óf nog een forse correctie krijgen. In dat geval zouden we terug moeten vallen op de koers waarbij de supply in loss op 20% uit zou komen. Deze ligt op het niveau van ± $ 29.000,-, zoals je in de complete analyse met grafiek kunt lezen.

In een ander geval hebben we te maken met een reguliere consolidatie, die een tijdelijke onderbreking van een bull run is geweest. In dat geval moeten er dus mooie koersstijgingen in het vooruitzicht liggen.

Wordt maart super Bullish voor Bitcoin?

Er zijn aanwijzingen dat dit kan gebeuren. De markt maakt zich namelijk klaar voor de komende rentebeslissing van de FED (die op maart verwacht wordt).

Jurrien Timmer van investeerder Fidelity heeft twee scenario’s in gedachten. Deze deed hij op Twitter uit de doeken.

Analist Ben Lilly van Jarvis Lab is nog optimistischer. Op basis van historische analyses verwacht hij dat de Bitcoin prijs bullish wordt richting de bekendmaking van de nieuwe rente door de FED. Daarna verwacht hij een scherpe daling van de koersen, waarna er een mooi moment is om de dip te kopen omdat hij verwacht dat de Bitcoin dan daalt naar het laagste punt in jaren.

Overigens legde ook een andere grote investeerder, Jane Street, voor het eerst haar kijk op crypto en een deel van haar investeringsstrategie bloot. Onze collega’s van Tradeincrypto.com delen dit interview met Jane Street graag, want er valt veel te leren.

Wanneer analisten, zoals hiervoor, beweren dat er een moment komt om de dip te kopen is het altijd goed om naar andere factoren te zoeken die deze gedachte ondersteunen. Dat doen we uiteraard nu ook.

Gaat de BTC echt stijgen in maart?

Als we naar de voorraad Bitcoin op beurzen kijken zien we dat die kans zeker aanwezig is. Er is namelijk bijzonder weinig voorraad Bitcoin bij de beurzen. Dit betekent dat erg veel traders hun munten vasthouden omdat zij een koersstijging verwachten. Gebrek aan aanbod leidt tot schaarste en schaarste leidt tot hogere prijzen. Op dit moment is de supply ratio 10,87% en dat is sinds december 2018 niet meer zo laag geweest.

Daarnaast zien we aan uitgebreide on-chain analyses dat traders zich opmaken voor een rumoerige maand maart. In deze analyse zie je vele indicatoren. Alle indicatoren ten spijt blijft de Bitcoin natuurlijk de Bitcoin en zullen we ons dus voor moeten bereiden om winst te maken in een onzekere markt. Wij blijven de ontwikkelingen uiteraard volgen.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven. Ben je naast crypto ook geïnteresseerd in andere beleggingen? Dan is onze wekelijkse koersverwachting op maandagmorgen wellicht een leestip. “Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.” 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen