Hoe Progress 80 zich op indrukwekkende wijze koppelde aan de ISS

Wetenschap Wesley Akkerman 18 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Progress 80 is een Russisch ruimtevaartuig met een flinke lading spullen aan boord, dat zich onlangs koppelde aan de ISS. Dat koppelen gebeurde afgelopen donderdagochtend om twee minuten over acht in de ochtend, Nederlandse tijd. NASA heeft er een video van gemaakt en die gedeeld op Twitter, zodat we allemaal kunnen meegenieten.

In de video van NASA zien we de laatste stappen van het dockingproces. Docking betekent dat het ruimtevaartuig zichzelf koppelt aan in dit geval het Internationale ruimtestation, dat daar al bijna dertig jaar rondzweeft. Het doel van het docken is om het station wederom van een lading spullen te voorzien.

Progress 80 en de ISS

Het toffe aan de video is dat je dat proces vanuit verschillende hoeken bekijkt. Daarnaast krijg je live commentaar vanuit Mission Control in de Verenigde Staten. Het missiecontrolecentrum is een faciliteit die ruimtevluchten beheert, meestal vanaf de lancering tot de landing of het einde van de missie die dan actief is.

Waar bestaat die lading spullen uit? Nou, drie ton aan eten, brandstof en andere spullen voor het zevenkoppige Expedition 66-team. Wanneer de video begint, dan heeft het ruimtevaartuig uit Rusland overigens nog 77 meter af te leggen tot het Internationale ruimtestation, dus er zit ook nog enkele opbouw in het proces.

Hoe snel gaat ‘ie?

Hoewel het lijkt dat Progress 80 wellicht traag door de ruimte beweegt, is niets minder waar. Het object gaat met een rotvaart van om en nabij de 27.354 kilometer per uur. Dat het dan toch langzaam lijkt, komt doordat het voertuig zijn snelheid moet aanpassen aan de snelheid van de International Space Station.

Progress 80 en de ISS nemen ongeveer tien minuten de tijd voor het dockingproces. Het geheel moet delicaat uitgevoerd worden, aangezien een kleine fout catastrofaal kan zijn. Op het moment dat Progress 80 z’n taak voltooid heeft, stort het ter aarde. Dan brandt het vervolgens op in de atmosfeer van onze planeet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Twitter

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen