Raad van State: FIFA-lootboxes is geen vorm van gokken

Games Jelle van Es 9 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

In 2019 trad de Kansspelautoriteit op tegen Electronic Arts. Volgens die organisatie maakte de uitgever met hun FIFA-games schuldig aan gokken zonder daar voor een kansspelvergunning te hebben. Als gevolg daarvan werd er een dwangsom van 250.000 euro per week met een maximum van 5 miljoen euro opgelegd.

Dat leidde uiteindelijk tot een rechtszaak. Volgens Electronic Arts was de dwangsom ten onrechte opgelegd, omdat de lootboxes in de FIFA games volgens hen heel anders was dan het gokken waarvoor je een kansspelvergunning. En nadat een rechtbank in Den Haag daarin niet mee ging, heeft de Raad van State daar nu anders over geoordeeld.

FIFA-lootboxes toch geen gokvorm

Want de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State stelt dat de dwangsom ten onrechte is opgelegd. De uitspraak daarvan kun je hier in zijn geheel lezen. In het kort stelt de Raad van State dat de zogenoemde packs of ‘loot boxes’ waarmee in FIFA22 virtuele voetballers op een virtuele transfermarkt kunnen worden verhandeld, geen kansspel zijn waarvoor een vergunning nodig was. Eerder werd er gesteld dat je een beter team kon krijgen door pakjes te openen en dat daar dus een gokelement in zat. Er zijn diverse gamers geweest die voor duizenden euro’s aan pakjes hebben gekocht om zo een goed team samen te stellen.

FIFA 21 Ultimate Team
Preview Pack (Afbeelding: Electronic Arts)

Als er wel werd gesproken over een gokmechanisme in FIFA Ultimate Team, dan zou dat uiteindelijk kunnen betekenen dat de modus zou moeten worden aangepast. Of dat bepaalde elementen niet in Nederland beschikbaar zouden zijn. Zo koos uitgever 2K Games er een paar jaar geleden al voor om de Auction House in de NBA 2K-serie te sluiten voor de Nederlandse markt. Dit omdat je op die manier geen gokmechanisme zou hebben. Of deze uitspraak gevolgen heeft voor die game, dat is nog niet bekend.

EA gaat gewoon door

Door deze uitspraak is de kans groot dat de FIFA Ultimate Team-modus de aankomende jaren gewoon hetzelfde blijft en je dus pakjes kunt blijven kopen. Wel kun je sinds vorig jaar in bepaalde pakjes een preview krijgen met wat er in dat pakje zit. Op die manier kun je alsnog bepalen of je het pakje koopt of niet.

FIFA 22 neemt kritiek op lootboxes (niet) ter harte: dit verandert er

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen