Razendsnelle drone Venus Aerospace is zowel vloek als zegen

Gadgets Sam Dille 21 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Dat drones snel kunnen rondvliegen hoeven we je vast niet uit te leggen. Maar deze gaat net zo snel als het geluid. Bizar toch?!

Afgelopen week vloog er een supersnelle drone in het luchtruim van de Verenigde Staten. Venus Aerospace heeft met succes een razendsnelle drone laten vliegen die de snelheid van geluid wist te bereiken.

Het bedrijf hoopt dezelfde motor ooit commerciële vliegtuigen te zetten, zodat ze nóg sneller kunnen vliegen. Maar of dat helemaal veilig is, valt nog te betwisten.

Maak kennis met de razendsnelle drone van Venus Aerospace

In februari heeft Venus Aerospace een testvlucht gemaakt met hun drone. Hij is ongeveer 2,5 meter lang en weegt zo’n 136 kilogram. De gadget is tijdens de proef behoorlijk de hoogte ingegaan. Venus Aerospace heeft de drone tot een hoogte van 3500 meter gebracht met behulp van een Aero L-29 Delfin-vliegtuig.

Toen de drone werd losgelaten, ging hij als een speer. De vliegmachine wist een snelheid van meer dan 1.100 kilometer per uur te halen. Dat is zelfs zo enorm snel, dat er een snelheid van Mach 0.9 werd waargenomen.

Hiermee wordt bedoeld dat de drone een snelheid die 90 procent van de snelheid van geluid heeft bereikt. Met andere woorden: de drone vloog bijna net zo snel als het geluid.

Zo’n geslaagde test is natuurlijk episch, maar niet geheel zonder gevaren. Objecten die zo snel voortbewegen lopen namelijk het risico om snel in brand te vliegen. Daarom deed Venus Aerospace drie weken voor de vliegtest een uitgebreide brandtest om te checken of de motor het uithoudt tijdens lange vluchten. Daaruit bleek dat de motor veilig genoeg was om te testen.

Ook goed voor het milieu

Veilig of niet. De snelle motor heeft een groot voordeel: hij is ongeveer 15 procent efficiënter dan gewone raketmotoren. Dat betekent dat een vliegtuig of drone verder kan vliegen op dezelfde hoeveelheid brandstof. De ingenieurs denken zelfs dat de motor in de supersnelle drone 25 procent efficiënter zou kunnen zijn.

De motor zou dus niet alleen toekomstige jets kunnen laten vliegen als een speer, maar hij zou ook zorgen voor minder vervuiling. Het is dus meer dan de moeite waard om hem in de toekomst verder te blijven ontwikkelen. En wij houden je met alle liefde op de hoogte.

Binnen een paar uur was deze dodelijke AI-drone officieel een feit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen