Resident Evil: ‘Niets is enger dan mijn boze moeder’

Films & Series Jeroen Kraak 27 nov 2021
Leestijd: 4 minuten

Resident Evil ken je vooral van de games, maar er komt ook een nieuwe film. Wij spraken met hoofdrolspeelster Kaya Scodelario.

We kunnen al jaren genieten van de verschillende Resident Evil-games van Capcom. In die jaren zijn er ook verschillende films van de gameserie uitgekomen. Echt hoog scoorde ze nooit. Toch komt er nu een nieuwe poging. Welcome to Raccoon City komt eraan. Een van de hoofdrollen is voor Kaya Scodelario die Claire Redfield speelt. Wij spraken met de actrice over de nieuwe film en haar grootste angst.

Wat maakt Resident Evil: Welcome to Raccoon City speciaal?

“We wilden met deze films iets maken voor de fans van de eerste games. Er zijn verschillende generaties die ervan genoten hebben. Daarnaast moet het ook interessant zijn voor mensen die de games nooit gespeeld hebben. Het is een horrorfilm met actie. We hopen dan ook dat mensen zich kapot schrikken.”

Claire Redfield is ingesproken door verschillende actrices in de games. Heb je daar inspiratie uitgehaald?

“Ik denk dat het vertalen van een game naar een film heel anders is. De stijl moet anders zijn. In een spel zijn de dialogen vaak meer uitleg over wat er op dat moment aan de hand is. Wij letten meer op het achtergrondverhaal. Ik keek dan ook meer naar het script dan de game. Bij andere karakters is dat weer anders. We hebben wel de core-elementen behouden.

Claire is een gecompliceerd karakter en heeft een trauma meegemaakt in haar jeugd. Daarnaast is de relatie met haar broer ook ingewikkeld. We wilden dan ook dat het realistisch zou overkomen. Toch is ze vooral iemand die op zombies jaagt.”

Resident Evil is nogal nostalgisch omdat het zich in de jaren ’90 zich afspeelt. Hoe waren die jaren voor jou?

“Ik vond het erg speciaal. Ik heb zelf nooit in series of films gespeeld in de jaren ’90. Ik was zeven toen die stopten. Ik herinner me nog girlpower en de Spice Girls. Het was een mooie tijd. Ik vind het dan ook bijzonder dat we deze tijd nu herbeleven in films. Er zijn al genoeg titels die zich afspelen in de jaren ’70 en ’80 en nu beginnen eindelijk de 90’er-jaren. Het voelt daarom ook nog fris. Je hoort het in de film ook terug in de soundtrack.

Je gebruikt tijdens deze films wapens. Hoe kijk je naar het incident bij de film van Alec Baldwin?

“Voor mij heeft het niets veranderd. Ik ben altijd heel voorzichtig met wapens, omdat ik me er niet comfortabel bij voel. Als leider van de cast van Resident Evil checkte ik alles dubbel en zorgde ik ervoor dat we niet met de wapens spelen. Die veiligheid is ook belangrijk bij gevechtsscènes, of scènes met auto’s of bijvoorbeeld paarden.  Ik was daarnaast met geweldige armorers die erg veilig werken en ervaren zijn. Het is jammer genoeg niet de standaard, terwijl dat wel zo moet zijn.”

De regisseur heeft je gevraagd om de eerste twee games te spelen om voor te bereiden. Hoe was dat voor jou?

“Research voorafgaand aan een rol is zeer belangrijk. Ik heb voor het eerst een spelcomputer gekocht en het spel. Na vijf minuten spelen was ik veel te bang om verder te gaan en toen vroeg ik mijn man om dit te doen, zodat ik kon kijken. Hij werd echter nog banger dan ik. We eindigden dus samen met het kijken van YouTube-video’s van Resident Evil. Het liet me wel zien hoe groot de games zijn en hoeveel verhaal erin zit. Ik heb de regisseur wel gevraagd om alvast te betalen voor mijn therapie.”

Resident evil Kaya Scodelario
Resident Evil op het witte doek. (Afbeelding: Universal)

Waren er tijdens de opnames van Resident Evil ook momenten waarbij je echt bang was?

“We namen de Resident Evil-scènes die zich afspelen in het weeshuis op in een verlaten kinderziekenhuis. Dat alleen is al eng. Ik snapte überhaupt niet waarom dat er nog steeds staat. Er was toen een moment dat we een jump scare opnamen. Voor dat moment repeteerden we nog even zonder make-up. Ze hebben hem diegene die met mij speelde toen gewisseld met een andere acteur die al verkleed was als zombie, wat ik niet wist. Toen hij tevoorschijn sprong, schok ik me dood. Ik begon bijna te huilen en was bijna weggegaan.”

Wat is jouw grootste angst?

“Ik keek The Exorcist toen ik acht jaar oud was tijdens een logeerpartijtje. Dat was duidelijk geen goed idee. Dat maakte me echt doodsbank, maar er was nog iets wat veel enger was: alle moeilijkheden die mijn moeder kreeg van andere ouders van mijn vriendinnen die daar waren. Ik heb The Exorcist nooit meer gezien. Niets is enger dan mijn boze moeder.”

Resident Evil: Welcome to Raccoon City is vanaf 2 december te zien in de bioscoop.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen