Jelle van Es
Jelle van Es E-bikes 19 okt 2020

[REVIEW] Mi Elektrische vouwfiets: ideaal voor woon-werkverkeer

Een elektrische vouwfiets is nou niet echt het vervoersmiddel waar je nu aan zal denken. De kans dat je met de trein naar werk gaat en vervolgens het laatste stukje met de fiets aflegt is nu eenmaal wat kleiner. Toch denken we met zijn allen dat dit niet voor eeuwig is en er ooit een moment komt dat we gewoon weer op kantoor kunnen werken. Wellicht dat je met dat in je gedachte toch denkt aan zo’n fiets. De Mi Smart Electric Folding Bike is daarbij een nieuwkomer op de markt.

Wanneer je een beetje in de wereld van smartphones en gadgets zit, dan zal je bij het lezen van de naam wel hebben begrepen wie er achter deze elektrische vouwfiets zit: Xiaomi. Het Chinese bedrijf begeeft zich op vele verschillende markten, waarbij het eigenlijk maar een kwestie van tijd leek voordat het een elektrische fiets op de Nederlandse markt uitbracht. Ik heb er een tijdje mee rondgereden en dit zijn daarbij de punten die mij zijn opgevallen.

De elektrische vouwfiets werkt makkelijk

De Mi Smart Electric Folding Bike werd in een complete doos geleverd. Op die manier kreeg ik eenzelfde soort ervaring als wanneer je hem in de winkel koopt. Daarbij was het behoorlijk makkelijk om hem in elkaar te zetten. Je schroeft de wielen er op, zet de stang van het stuur rechtop en plaats de zadelpen in het daarvoor bedoelde gat, waarna je hem met twee hendels vast zet. Wanneer je hem mee zou willen nemen in de trein of in de auto, dan haal je het zadel helemaal omhoog en vouwt hem makkelijk samen. Vervolgens zet je het zadel er weer in en kun je hem meenemen. Ook is het mogelijk om met het verwijderen van het zadel de draagbare batterij uit het frame te halen en die los binnen op te laden. Handig wanneer je kantoor nog een stukje fietsen is vanaf het station en je met volle kracht wilt gaan. De batterij kan een bereik van 45 kilometer aan, maar met wind tegen en volle ondersteuning gaat dat natuurlijk wel wat minder zijn. De oplader weegt niet veel, dus die kun je in je tas stoppen. En als je dan aankomt op het punt van bestemming, dan neem je met het grootste gemak de batterij mee en laad je deze tijdens werk op.

elektrische vouwfiets
Een makkelijk fietsje (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

Behoorlijk krachtig

De Mi Smart Electric Folding Bike is voorzien van een 250W motor. Dat is voor een normale elektrische fiets niet heel erg veel, maar voor zo’n kleine elektrische vouwfiets komt hij behoorlijk krachtig over. Hij weegt met zijn 14,5 kilo natuurlijk wel iets minder dan je gemiddelde fiets. Van stilstand naar de maximale snelheid van 25 kilometer per uur red je al binnen een paar seconden, waardoor je bij stoplicht bij iedereen weg rijdt. Ook het inhalen van andere fietsers is op deze manier een fluitje van een cent.

Je scheurt er zo mee weg (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

Van verschillende gemakken voorzien

Daarnaast valt het me in een positieve manier op dat de Mi Smart Electric Folding Bike van verschillende gemakken is voorzien. Zo kun je door op batterij zelf te klikken snel zien hoeveel power er nog op zit, heb je een tweetal versnellingen (dat is niet veel, maar voor een elektrische vouwfiets al wat) en is er een handig display. Daarop zie je makkelijk hoe hard je gaat, welke instellingen je aan hebt staan en ook daar zie je de hoeveelheid batterij.

Fijn display (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

De Mi Smart Electric Folding Bike elektrische vouwfiets is betaalbaar

Een elektrische vouwfiets kan soms best wel prijzig zijn. Wat dat betreft is het fijn dat de Mi Smart Electric Folding Bike het redelijk schappelijk houdt. De fiets gaat straks voor 999 euro verkocht worden, maar tot en met 24 oktober is hij voor een introductieprijs van 849 euro te koop bij de Mediamarkt. Dat is voor een product als deze gewoon een nette prijs. Vergelijk hem wat dat betreft maar met het model van EMQ, die bijna het dubbele kost.

Kan zo mee de trein in (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

Kan gewicht boven de 90 kg niet aan

Nu ben ik niet de slankste man van Nederland. Ik weeg zo’n 93 kilo en ben druk bezig af te vallen. De Mi Smart Electric Folding Bike zou een gewicht van 100 kilo aan moeten kunnen, maar dat lijkt in de praktijk niet helemaal te kloppen. Tijdens het rijden merkte ik dat mijn zadel, die echt volgens het boekje goed vast was gezet, langzaam, maar zeker naar beneden zakte. In een afstand van twee kilometer ging hij van het punt waar ik hem op had gezet naar helemaal beneden, totdat hij de grond schraapte. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Wat dat betreft lijkt het me verstandiger om er pas mee aan de slag te gaan wanneer je zeker onder de 90 kilo zit, want om nou om de twee kilometer te stoppen en je zadel omhoog te zetten (ook al kost dat je maar een seconde of vijf), dat lijkt mij niet helemaal de bedoeling.

Eenden vinden hem ook interessant (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

De Mi Smart Electric Folding Bike elektrische vouwfiets is nu te koop. Wil je meer lezen over de elektrische fiets? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
[REVIEW] Mi Elektrische vouwfiets: ideaal voor woon-werkverkeer
Sluiten