[REVIEW] Skagen Falster 3: Mooi en praktisch, maar niet voor iedereen

Gadgets David van Benthem 22 apr 2020
Leestijd: 6 minuten

Toen ik de eer had de Falster 3 van Skagen te testen, was ik aan de ene kant vereerd, maar aan de andere kant skeptisch. In mijn achterhoofd speelde de vraag: “Hoe rechtvaardig je de prijs van 300 euro voor een smartwatch?”

Voor veel mensen is dat lastig. In mijn persoonlijke omgeving is het aantal mensen dat een smartwatch heeft op één hand te tellen, terwijl de slimme horloges al een aantal jaar op de markt zijn. Skagen lijkt met de Falster 3 te hebben ingezet op een strak uiterlijk en een prettige gebruikservaring. In deze review kom je te weten of dat genoeg is om het product aan te kunnen raden.

Skagen Falster 3
De Falster 3 naast flink wat vitamines (Afbeelding: WANT / David van Benthem)

Voor ieder wat wils

De Falster 3 komt in 3 uitvoeringen. Ten eerste kan je gaan voor een bruine leren band met een zwarte behuizing. Ook kan je kiezen voor een zilver uurwerk, die met een blauwe band om je pols gaat. Als laatste is er de volledig zilvergrijze optie. Voor deze review hebben wij het laatstgenoemde model mogen testen. Handig is dat alle bandjes uitwisselbaar zijn. Mocht je leer liever gebruiken voor nette aangelegenheden, maar in de sportschool iets praktisch prefereren, dan kan dat met deze smarwatch.

Met de Falster 3 lijkt Skagen te hebben gekozen voor een ‘if it works it ain’t stupid’ mentaliteit. De Falster 3 ziet er net zoals zijn voorganger uit als een minimalistische, maar toch gelikte smartwatch. Natuurlijk valt er over smaak niet te twisten, maar naar mijn mening is de Falster 3 één van de mooiste smartwaches op dit moment.

Het scherm is met 1,3-inch net iets groter dan het 1,19-inch scherm van zijn voorganger en dat is prettig. Te groot is de smartwatch van het Deense bedrijf zeker niet. Het scherm blijft natuurlijk klein vergeleken met je telefoon, maar het ziet er wel goed uit. Kleuren komen helder en natuurgetrouw overeen, terwijl zwart echt zwart is. Met een pixeldichtheid van 328ppi is het beeld bovendien scherp.

skagen falster 3
De Falster 3 aan de oplader (Afbeelding: WANT / David van Benthem)

De Falster 3 heeft een compleet uiterlijk

Om je smartwatch er mooi uit te laten zien, zijn verfijnde watchfaces een noodzaak. Gelukkig weet de Falster 3 aan die eis te voldoen. Met 16 voorgeïnstalleerde watchfaces is er namelijk van alles te kiezen. Je kan voor een digitale weergave gaan, of juist je smartwatch zoveel mogelijk op een gewoon horloge laten lijken. Doordat je zowel de watchface als de bandjes gemakkelijk kan verwisselen, kan je je horloge simpel een nieuwe look geven. Natuurlijk zijn er via de PlayStore nog tal van andere watchfaces te downloaden, maar Skagen biedt zelf gelukkig ook meer dan genoeg aan.

Met 104 gram heeft de slimme horloge een goed gewicht. Het voelt zeker niet goedkoop, maar het vormt tegelijk ook geen last om je pols. Op het eerste gezicht heeft het Deense bedrijf het dus erg goed gedaan.

Skagen Falster 3 watchfaces
De watchfaces van de Falster 3 (Afbeelding: WANT / David van Benthem)

Onder de motorkop van de Falster 3

Kijken we naar de hardware van de Falster 3, dan valt ook daar weinig op aan te merken. Met de Snapdragon Wear 3100 chipset en 1GB aan werkgeheugen hoef je je geen zorgen te maken over de prestaties. Animaties verlopen vlot en haperingen maak je door de hardware niet mee. Met een batterijcapaciteit van 310mAh kom je daarnaast de dag prima door. Wel moet je als je van alle functies maximaal gebruik maakt het uurwerk dagelijks opladen. Opvallend is dat, aangezien juist het scherm qua helderheid echt beter kan. Als de zon buiten fel schijnt, is het aflezen van je scherm lastiger dan zou mogen.

Wat wel handig aan de Falster 3 is, is dat het een opslagcapaciteit heeft van 8GB. Daardoor kan je muziek erop opslaan en kan je je telefoon thuislaten als je gaat joggen. Daarnaast kan je bij een telefoongesprek je toestel tevens links laten liggen. Opnemen gaat eenvoudig met de Falster 3 en ook het gesprek zelf verloopt naar behoren. Daarom is het ideaal te gebruiken op de fiets, als je bijvoorbeeld je Galaxy Buds+ oortjes thuis hebt laten liggen. Onhandig blijft wel de uitstraling tijdens het bellen. Het lijkt er immers net op alsof je je horloge aan het opeten bent.

De software

De Falster 3 draait op de laatste softwareversie van Wear OS: 2.17. Waar Android de afgelopen jaren een robuuste reputatie heeft opgebouwd, is dat met Wear OS anders. Daarom is het niet vreemd dat Samsung en Huawei (al voor de Amerikaanse ban) hun eigen besturingssysteem gebruiken voor hun eigen slimme horloges. Al met al lijkt het alsof Google aan Wear OS simpelweg niet zoveel aandacht geeft vergeleken met zijn besturingssysteem Android.

Een gevolg hiervan is, is dat de Falster 3 op het gebied van je beweging bijhouden tekortschiet. Hoewel mijn hartslag uit mijn ervaring redelijk accuraat werd opgemeten, was het herkennen van verschillende fysieke inspanningen een stuk lastiger. Smartwatches van Samsung, die niet op Wear OS draaien, hebben hier een aanmerkelijk betere reputatie in. Met 2 hartslagsensoren op de achterkant van het uurwerk scoort de Falster 3 op dit gebied daarom niet meer dan een voldoende.

Skagen Falster 3
De Skagen Falster 3 (Afbeelding: WANT / David van Benthem)

 

Vervelende imperfecties

Ook is Wear OS niet perfect als het op bugs aankomt. Waar ik me in mijn review vooral aan stoorde is dat je dezelfde meldingen te zien blijft krijgen als je ze niet wegveegt. Dit kwam in mijn persoonlijke ervaring voor wanneer ik een nieuw WhatsApp bericht binnenkreeg, terwijl ik eerdere WhatsApp berichten had genegeerd. In plaats van de nieuwe berichten, kreeg ik de oude ongeopende berichten te zien. Dat kan dus beter.

Ondanks dat heeft Skagen zijn best gedaan om het beste te maken van de software. Zo kan je kiezen uit verschillende batterijmodi om je horloge langer op één lading mee te laten gaan. Hierbij kan je ook voor een aangepaste versie kiezen, waarbij je zelf bepaalt wat aan en uitstaat. Voor een Android gebruiker, die graag alles naar zijn of haar eigen voorkeuren instelt, is dat een prettige toevoeging.

Over het algemeen is mijn ervaring met de software van de smartwatch toch zeker aangenaam. Zelfs met alle genoemde nadelen, verloopt het checken van je berichten gemakkelijk. Het voelt als een voorrecht om te weten wat er speelt, zonder daarbij asociaal je telefoon te moeten pakken.

besparingsmodus smartwatch
De besparingsmodus van de Falster 3 (Afbeelding: WANT / David van Benthem)

Aandacht voor detail bij de Falster 3

Leuk aan de Falster 3 is dat Skagen ook in de details zijn eigen sausje eroverheen heeft gegooid. Met deze smartwatch en de bijbehorende blokvormige stickman heb ik nog nooit zo’n leuke oplaadanimatie gezien. In je dagelijkse gebruik voegt dit natuurlijk niets toe, maar toch is het leuk dat ook hier aan is gedacht.

Daarnaast onderschatten veel mensen de potentie van Google Assistent in een smartwatch. Met twee korte drukken op een knop activeer je met de Falster 3 Google’s spraakassistent. Op deze manier kan je snel eenvoudige zaken aan je horloge vragen en is je smartwatch dus eigenlijk een verkapte Google Home. De Falster 3 stelt hierin niet teleur en deze feature vond ik daarom een echte meerwaarde hebben voor de smartwatch.

Conclusie

Al met al heeft Skagen zijn best gedaan het maximale uit een smartwatch te halen. Als gebruiker heb je zowel aan de buitenkant als bij de software de vrijheid van alles aan te passen. Ook de specificaties zijn in orde en daardoor loopt je slimme horloge vrijwel nooit vast. Helaas blijft de realiteit dat elke smartwatch met Wear OS flinke tekortkomingen heeft en daarom is de Falster 3 niet voor iedereen geschikt. Om de prijs van 300 euro te rechtvaardigen, moet je de smartwatch er vooral goed vinden zien. Ben je daarentegen op zoek naar een mooie smartwatch, die je leven aangenamer maakt en is een perfecte prijs-kwaliteitsverhouding geen topprioriteit? Dan ben je met de Falster 3 aan het juiste adres.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen