Hoe het drinken van rode wijn voor sommige een langer leven betekent

Wetenschap Sam Dille 27 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Een glaasje rode wijn op zijn tijd is zeker niet verkeerd. Deze studie bewijst zelfs dat het drinken van het rode goedje positief effect heeft op onze levensduur. Rode wijn kan zelfs ziektes vertragen of voorkomen.

We weten allemaal dat groenten en fruit boordevol voedingsstoffen zitten die een belangrijke rol spelen bij het gezond houden van ons lichaam. Flavonoïden zijn hier een goed voorbeeld van. Dit zijn groepen van ultra gezonde voedingsstoffen die je tegenkomt in onder andere citrusvruchten, bessen, donkere chocolade en zelfs rode wijn.

Wat is het effect van rode wijn drinken?

Flavonoïden werken als antioxidanten, die helpen om schade aan cellen te voorkomen of vertragen. Dit kan ziektes, zoals kanker, extreem vertragen of in sommige gevallen voorkomen. Ze verminderen ook ontstekingen in het lichaam, wat effect kan hebben op chronische ziektes zoals Alzheimer of Parkinson.

Parkinson
Ook de ziekte van Parkinson kan worden vertraagd of voorkomen. (Afbeelding: Unsplash)

Onderzoek toont aan dat flavonoïden goed zijn voor de gezondheid van onze hersenen. Studies tonen namelijk aan dat diëten met veel fruit en groente lichamelijke veroudering kunnen vertragen, waardoor je langer leeft. Ook af en toe een glaasje rode wijn drinken heeft een positief effect. Een recente studie laat zelfs zien dat patiënten met de ziekte van Parkinson langer leven, als ze een dieet volgen met veel flavonoïden.

Verschil tussen mannen en vrouwen

Het team van onderzoekers analyseerde gegevens van 121.700 vrouwelijke en 51.529 mannelijke proefpersonen. Ze verzamelden informatie over hun dieet om de twee tot vier jaar. Op het moment dat de studie werd uitgevoerd waren 599 vrouwen en 652 gediagnosticeerd met Parkinson.

Het bleek dat mannen met Parkinson die veel flavonoïden aten, een 47 procent lager risico hadden om vroegtijdig te sterven, dan mannen die minder van deze stof aten. Opvallend was dat de hoeveelheid flavonoïden in het dieet vrijwel geen effect had op risico’s bij vrouwen. Het is op dit moment niet bekend waarom het effect bij mannen veel groter is.

Mogen we nu massaal rode wijn gaan drinken?

Wetenschappers vinden de resultaten van het onderzoek nog niet voldoende om harde conclusies te trekken. Een belangrijke reden hiervoor is dat andere voedings- en levensstijlen ook kunnen bijdragen aan het verlengen van de levensduur. Iemand die bijvoorbeeld veel flavonoïden eet en regelmatig rookt, zal waarschijnlijk geen voordeel hebben.

Flavonoïden bij druiven
Flavonoïden geven druiven hun rode kleur. (Afbeelding: Unsplash)

Een andere reden is het type flavonoïden waar de onderzoekers naar keken. Tijdens de studie werd er vooral gekeken naar flavan-3-ols. Deze stof geeft bessen en rode wijn hun rode kleur en zou het sterkst helpen bij het verlengen van ons leven. Het is niet bekend hoe deze flavonoïden de hersenen helpen of welk effect andere soorten flavonoïden hebben. Of we ons hele dieet nu vol kunnen gooien met rode wijn en donkere chocolade zullen we dus pas na vervolgonderzoek weten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen