Crypto-koning Sam Bankman opgepakt, maar wie is hij nu precies?

Crypto Wesley Akkerman 13 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Sam Bankman-Fried is afgelopen maandag opgepakt in de Bahamas. Bankman was de medeoprichter en CEO van de in elkaar gestorte crypto-beurs FTX. Omdat er momenteel een strafrechtelijk onderzoek naar hem loopt, is de kans groot dat hij wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Maar wie is hij nu precies?

De New York Times schrijft dat Bankman wordt verdacht van fraude, witwassen en samenzwering. Echter, de aanklagers laten later nog weten waar de man precies van verdacht wordt. Bankman-Fried houdt vol dat er geen opzet in het spel was en dat deze problemen zijn ontstaan door rommelige financiën.

Wie is Crypto-koning Sam Bankman-Fried?

Sam Bankman is natuurlijk niet als crypto-koning geboren. Hij begon als een normale handelaar bij Jane Street Capital in 2014, waar hij drie jaar later de bitcoin ontdekte. Die was toen ongeveer tienduizend dollar waard. De infrastructuur was zo goed als afwezig, waardoor de techmiljardair kans zag liggen op de markt.

Bitcoin crypto cryptocoins cryptocurrency
Bitcoin (Afbeelding: Pexels / Alesia Kozik)

Hij investeerde zelf in Bitcoin en verkochte de munt vaak met een winst van tien procent. Kort daarna richtte hij twee bedrijven op: Alameda Research (een kwantitatief handelsbedrijf) en natuurlijk FTX (dat gebeurde in 2019). Met het geld dat hij via Alameda verdiende, gaf hij FTX een flinke kickstart.

Flink wat geld waard, flinke crisis

Op het hoogtepunt in zijn carrière had FTX van Sam Bankman een waarde van grofweg 32 miljard dollar. Toen de beurs in november ten val kwam, was dit één van de grootste partijen waar mensen hun digitale munten op verhandelden. Maar kort daarna ontstonden dus de liquiditeitsproblemen, door rommelige financiën.

Daardoor haalden de gebruikers hun geld weg bij FTX; zie dit als een soort digitale bankenrun. Gebruikers vertrouwen dan de partij niet meer en halen hun geld weg voordat het te laat is. Maar voor een bank, of handelsplatform voor crypto, is dat een doodsteek. Sinds 11 november jongstleden is de toko helemaal failliet.

Gaan cryptobeurzen de cryptomarkt maken of breken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

CNETNew York Times

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen