5 awesome Android-features waarom Samsung de moeite waard is

Smartphones Dennis Mons 28 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Wie iOS als besturingssysteem wil heeft een makkelijke keuze: kies voor Apple’s iPhone. Wil je echter gebruikmaken van Android, dan is de keuze iets minder makkelijk. Er zijn talloze fabrikanten die het besturingssysteem op hun eigen manier gebruiken. Zo ook onze Zuid-Koreaanse vrienden van Samsung.

De smartphones van het bedrijf beschikken over een aantal functionaliteiten die je bij andere merken niet, op deze manier, kunt krijgen. Simpel gezegd: het kan de zoektocht naar een nieuwe telefoon wat makkelijker maken. WANT-redacteur Dennis legt het je in dit artikel uit.

Gestripte Android door Google

Google zelf probeert sinds jaar en dag de meest basic versie van Android op zijn telefoons uit te brengen. De Pixel-smartphones hebben alle poespas achterwege gelaten. Dat heeft een aantal voordelen; je telefoon blijft relatief sneller en je krijgt niet de hele tijd irritante, nutteloze pop-ups en notificaties van programma’s die je toch niet gebruikt.

Samsung gebruikt een eigen versie van Android met de naam OneUI. En dat heeft zo zijn voordelen, gaan we je zo vertellen. Reden genoeg in ieder geval om een Samsung te overwegen.

Samsung Galaxy Z Fold 4
(Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

#1 Mik je Android-apps niet in de vuilnisbak

Natuurlijk heb je altijd de optie om een app weg te gooien. Maar de kans bestaat dat je wellicht ineens toch weer gebruik wil maken van Facebook, TikTok, Grinder of Tinder. Je kan in OneUI die apps wel even verbergen. Ze staan nog steeds op je telefoon, maar je kan ze niet zien in je thuisscherm, dock of zelfs de zoekopties. Wil je ze terughebben? Ga dan naar Instellingen -> Startscherm -> Apps verbergen en je tovert ze zo terug.

#2 Optimaliseer je telefoon

Hoewel meerdere telefoons een optie hebben om je batterij te besparen Ă©n je toestel soepel te laten draaien, blinken ze er niet altijd in uit.

Samsung heeft een toepassing die Batterij en apparaatonderhoud heet. In principe draait de software altijd op de achtergrond, maar als je denkt dat je telefoon wat meer aandacht nodig heeft; klik dan op Geheugen en druk op de knop Opschonen. Het haalt bijvoorbeeld extreem grote bestanden of dubbele foto’s weg. Ook sluit het applicaties af die energie, CPU en RAM vreten. Daar zijn talloze andere apps voor te vinden, maar het feit dat dit standaard op een Samsung staat is bijzonder prettig.

#3 Always on display

Ik heb geen idee waarom mensen dit een prettige feature vinden, maar in duurdere Samsung-telefoons kan je ervoor kiezen altijd je display / vergrendelscherm aan te hebben staan. Ga hiervoor naar Instellingen -> Vergrendelscherm -> Always On Display. 

#4 Samsung maakt zijn telefoons super veilig

Een hele fijne feature is ook de Veilige map. Hierdoor maak je het mensen verdraaid moeilijk om bij zeer waardevolle bestanden te komen. Ga hiervoor naar Biometrie en beveiliging binnen Instellingen en selecteer Veilige map. Daar kan je een vingerafdruk, een PIN-code of patroon voor een folder instellen zodat niemand erin rond kan neuzen.

Samsung Galaxy S22 Ultra
Veel stof onder het camerasysteem (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Mocht je sowieso comprimerende of zeer persoonlijke foto’s hebben, kan je dat ook instellen vanuit bijvoorbeeld de Gallerij-app. Selecteer gewoon je foto’s, klik op de drie puntjes rechts onderin en de optie Verplaats naar veilige map duikt op.

#5 Werk op je Samsung-telefoon

Een laatste opmerkelijk feature van de vlaggenschepen van Samsung is dat je je telefoon kan gebruiken als een pc. Met DeX-technologie kan je gebruik maken van een keyboard, muis en monitor. Feitelijk zet je je Android om in een Windows-achtige machine.

Hier zitten wel wat haken en ogen aan: je moet een Samsung Galaxy S-series hebben Ă©n een speciale DeX-kabel. Mocht je niet extra toetsenborden en andere randapparatuur willen gebruiken; de functie is ook bruikbaar op een laptop of desktop computer.

Check hier alle details over DeX.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen