[PREVIEW] Samsung Galaxy A51: succesnummer gemoderniseerd

Smartphones Dominick Vietor 27 dec 2019
Leestijd: 4 minuten

Samsung kondigde recent zijn nieuwe Galaxy A-lijn aan, waarvan de Samsung Galaxy A51 ongetwijfeld de populairste wordt. Tijd om te kijken of de Galaxy A51 net zo indrukwekkend is als de A50 van begin 2019.

Hoewel de Samsung Galaxy A51 internationaal al aangekondigd werd, heeft Samsung Nederland nog niet laten weten of hij ook in ons land uitgebracht zal worden. We kunnen ons echter niet voorstellen dat dat niet zo is: de A50 was immers een groot succes op de Nederlandse markt. Voldoende reden om de nieuwe Galaxy A51 eens aan de tand te voelen dus.

Geen zin om te lezen? Check dan onze videoreview hieronder. De tekst gaat verder onder de video.

Gemoderniseerd ontwerp

Zonder twijfel de grootste upgrade aan de Galaxy A51 is het ontwerp. Dat heeft, geheel in de stijl van de Note 10-serie, een scherm met bijzonder kleine randen. Midden bovenin zit een gaatje voor de selfiecamera, dat voor een middenklasser indrukwekkend klein is. Daardoor heeft de A51 een strak en modern uitziend ontwerp.

Samsung Galaxy A51 preview design
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Wat daar ook aan bijdraagt, is de vingerafdrukscanner die in het scherm verwerkt zit. Dat is waarschijnlijk wat trager dan een traditioneel exemplaar op de achterkant, maar door het ontbreken van zo’n scanner achterop ziet het er wel lekker strak uit. De achterkant zelf is ook bijzonder trouwens: die heeft een soort driehoekspatroon erin zitten. De zwarte en witte variant van de A51 reflecteren licht in een soort regenboogpatroon en ook dat ziet er goed uit.

Samsung Galaxy A51 preview achterkant
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Ik vind het wel jammer dat de A51 net als zijn voorganger helemaal van plastic gemaakt is. Hoewel de afwerking zo is dat de looks hetzelfde zijn als die van een smartphone van metaal en glas, voelt het duidelijk goedkoper aan. Als je een hoesje gebruik merk je daar trouwens weinig meer van.

Nog meer camera’s

Achterop de Galaxy A51 zitten vier camera’s: een 48-megapixel hoofdcamera, een 12-megapixel groothoekcamera, een 5-megapixel macrocamera en een 5-megapixel dieptesensor. Dat is, naast het ontwerp, meteen de tweede grote upgrade van de Samsung Galaxy A51.

Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Hoewel ik nog geen definitief kwalitatief oordeel over de camera’s kan vellen, kan ik je wel alvast vertellen dat het er op het eerste gezicht goed uitziet. Sowieso is de toevoeging van een groothoekcamera fijn, en zelfs de 5-megapixel macrocamera zie ik wel zitten. Het afgelopen jaar zagen we vooral macrocamera’s die kwalitatief behoorlijk slecht waren, maar de eerste close-ups die ik met de A51 heb geschoten zien er okay uit.

De dieptesensor is niet erg zinvol; toestellen zonder zo’n sensor hebben tegenwoordig immers ook een aardige portretmodus. De hoofdcamera maakt standaard 12-megapixelfoto’s en die zien er op het eerste gezicht mooi en detailrijk uit. Sowieso is de beeldverwerking van Samsung relatief goed, dat zul je ongetwijfeld terugzien in de vorm van mooie kleuren en een hoge dynamische range.

Vertrouwde basis

Los van de twee bovengenoemde punten, is de basis van de Galaxy A51 vooral erg bekend. De smartphone heeft een Exynos 9611-chipset, 4GB of 6GB werkgeheugen en een 4000mAh-batterij. Die chip is iets geüpgraded tegenover de chip van de Galaxy A50: volgens Samsung is hij wat sneller en heeft hij wat meer beeldverwerkingspower voor de camera.

Samsung Galaxy A51 preview notch
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

De verschillen in de chipset zijn desondanks klein. Hoewel de Galaxy A51 bij mijn eerste ontmoeting niet traag aanvoelde, is dat slecht nieuws. De prestaties van de Galaxy A50 waren al niet je-van-het tegenover zijn concurrenten, dus ik verwacht dat de Galaxy A51 het op dat vlak in 2020 een beetje lastig gaat krijgen. Het zal voldoende zijn voor het dagelijks gebruik, maar als je echt een snelle smartphone wilt moet je denk ik even verder kijken.

De One UI-software van Samsung, die in dit geval bovenop Android 10 ligt, is wel prettig in gebruik. Hij ziet er goed uit, heeft wat handige toegevoegde functies en zal voor veel mensen een mooie toevoeging zijn bovenop Android 10.

Samsung Galaxy A51 preview conclusie

De Samsung Galaxy A51 is een logische opvolger van de Samsung Galaxy A50, die grotendeels dezelfde sterke punten heeft. Dat wil zeggen: een mooi en modern ontwerp, een uitgebreide camera en een prachtig scherm. Dat was vorig jaar een succesformule, en het lijkt me dat dat met de Galaxy A51 in 2020 niet anders zal zijn.

Samsung Galaxy A51 design
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

De enige kanttekening die ik heb bij het toestel, is dat de prestaties waarschijnlijk wat achter zullen lopen bij de rest van de markt. De A50 was al niet de snelste; dat de A51 een jaar later bijna niet geüpdatet is op dat vlak is jammer. Aan de ander kant: de race om de beste specificaties voor weinig geld gaat Samsung toch niet winnen, en voor een snelle werking in de praktijk is het wel voldoende.

Samsung Galaxy A51 preview design
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Hecht je veel waarde aan een mooi ontwerp, een uitgebreide camera of een mooi display? Of vind je het gewoon belangrijk dat je smartphone van een vertrouwd merk komt? Dan is de Samsung Galaxy A51 op het eerste gezicht een uitstekende keuze. Dat hangt natuurlijk ook een beetje van de prijs af, maar daar kan ik je helaas nog niks over vertellen. Wordt vervolgd…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen