Samsung Galaxy S10e preview: ondergeschoven kindje of compacte topper?

Tech Dominick Vietor 3 mrt 2019
Leestijd: 4 minuten

Voor het eerst voegt Samsung een derde lid toe aan zijn Galaxy S-familie: de S10e. Zoals je in deze Samsung Galaxy S10e preview uitgebreid kunt lezen en zien, is dat een interessante optie als je een wat kleinere high-end smartphone wilt.

Kleiner broertje

Waar Sony zijn Compact-lijn net aan de wilgen gehangen lijkt te hebben, voegt Samsung juist een compacte optie toe in zijn high-end-lijn. Daarbij moet ik wel zeggen dat Samsung het wat minder extreem aanpakt. Met zijn 5,8-inch scherm is de Samsung Galaxy S10e nog steeds een vrij grote smartphone. Toch is het een van de kleinste high-end smartphones die je op dit moment kunt krijgen. De meeste toestellen zitten – vaak zelfs ruim – boven de 6 inch.

Samsung Galaxy S10e preview uitgelicht iPhone SE
(Afbeelding: WANT)

Overigens heeft de Galaxy S10e als enige in de S10-familie geen gebogen schermranden. De randen aan de zijkant zijn dus wat dikker dan bij zijn broertjes. Dat zorgt ervoor dat hij vooral korter is dan de reguliere Galaxy S10, die een 6,1-inch scherm heeft.

Samsung Galaxy S10e preview design

Zo’n plat scherm ziet er wat minder modern en zorgt ervoor dat het toestel wat breder is. Daar staat tegenover dat het gebruiksvriendelijker is dan een gebogen scherm: bij zo’n krom display is het nog weleens lastig om bewerkingen uit te voeren aan de randen van het scherm. In tegenstelling tot de iPhone XR – Apple’s grote rivaal van de Galaxy S10e – zijn de schermranden bovendien niet overdreven dik in de S10e. Pluspuntje voor de Samsung.

Bijna net zo premium

Om die vergelijking met de iPhone XR – die overigens een fractie duurder is dan deze Galaxy S10e – maar even door te trekken: de Galaxy S10e behoudt meer premium features van zijn grote broers. De belangrijkste daarvan: het scherm. Dat is net als bij de S10 een prachtig amoledexemplaar. Hij is met zijn full HD+ resolutie wel iets minder scherp, maar erg veel merk je daar niet van. Ter vergelijking: het LCD-scherm van de iPhone XR heeft een resolutie die iets hoger dan HD is.

Samsung Galaxy S10e preview design
(Afbeelding: WANT / Dominick Vietor)

Het verschil tussen de Galaxy S10e en zijn grotere broers is ook verder niet groot. De smartphone beschikt over dezelfde krachtige hardware: een moderne achtkernige Exynos 9820-chip. Die is standaard gekoppeld aan 6GB werkgeheugen en 128GB opslag, maar voor een meerprijs kun je ook voor 8GB en 256GB kiezen. Over de prestaties van de S10e is dus weinig te klagen.

Het enige dat mogelijk misgaat, is de batterij. Die is met zijn 3100mAh op papier aan de kleine kant. Hoe dat in de praktijk uitvalt, zal later moeten blijken. Wel leuk: je kunt de Galaxy S10e draadloos opladen én als draadloze oplader gebruiken. Zo kun je dus bijvoorbeeld je Galaxy Buds of Galaxy Watch door het toestel laten opladen.

Kleurrijk ontwerp met klein nadeel

Net als de Apple iPhone XR, is de Galaxy S10e in wat meer kleuren verkrijgbaar dan de gewone S10. De meer ingetogen zwarte, witte, blauwe en groene versie worden aangevuld door een gele versie. Die is kanariegeel en zeker niet ingetogen. Sterker nog: ik vind het een beetje too much. Maar afweging mag je voor jezelf maken.

Samsung Galaxy S10e preview design

Het basisontwerp van de Galaxy S10e is met zijn glazen voor- en achterkant, aluminium frame en bescherming tegen water erg goed. Toch heeft het toestel ook een klein nadeel qua ontwerp: de vingerafdrukscanner zit vrij hoog op de rechterkant van het toestel. Als je het toestel met je rechterhand wilt ontgrendelen is dat handig: dan kost de ontgrendeling nauwelijks moeite. Met je linkerhand is de scanner echter een stuk lastiger te bereiken.

Samsung Galaxy S10e preview design

Multimedia goed voor elkaar

Samsung heeft de multimedia-afdeling van de S10e goed voor elkaar. Op muziekgebeid komt dat tot uiting in de aanwezigheid van een audiojack en stereospeakers.

De camera loopt iets achter tegenover de Galaxy S10 (Plus), maar is nog steeds erg goed. De lichtsterke 12-megapixel hoofdsensor maakt op het eerste gezicht goede foto’s. Samsung kennende verwacht ik dat de kwaliteit ook bij real life gebruik standhoudt.

Samsung Galaxy S10e preview camera

Een mooie aanvulling op de hoofdcamera, is de groothoekcamera. Dat is een 16-megapixelsensor met daarvoor een lens met een grote beeldhoek. Zo kun je veel makkelijker een groep mensen of een groot gebouw op de foto zetten. De zoomcamera van de S10 is helaas wegbezuinigd, maar de keuze voor deze groothoekcamera was wat mij betreft de goede van Samsung.

Conclusie: compact alternatief

De Samsung Galaxy S10e kost €749, en is daarmee €150 goedkoper dan de Galaxy S10. Als je puur kijkt naar hoeveel beter de S10 is, lijkt die extra €150 me zeker de moeite waard.

Samsung Galaxy S10e preview familie

Kijk je echter naar de Galaxy S10e op zich, dan is de prijs-kwaliteitverhouding helemaal niet verkeerd. Dat maakt dit kleintje een goede keuze voor wie een wat kleinere high-end smartphone wil. Ook als je liever geen gebogen scherm wilt, is de S10e een uitstekend alternatief.

De ster van de S10-lijn zal deze S10e nooit worden, maar hij verdient zeker zijn plekje op de markt. Binnen die niche lijkt de S10e bovendien uitstekend te scoren op basis van mijn korte ontmoeting met het toestel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen