Xiaomi Mi 9 preview: high-end voor weinig

Tech Dominick Vietor 1 mrt 2019
Leestijd: 3 minuten

Wie denkt dat een high-end smartphone per se duur moet zijn, zit ernaast. Dat bewijst Xiaomi met de Mi 9: een indrukwekkend toestel voor de helft van het geld van een ‘echte’ high-endtelefoon. In deze Xiaomi Mi 9 preview zoek ik uit hoe dat uitpakt.

Geavanceerde prijsvechter

€999 voor een Samsung Galaxy S10 Plus, €949 voor een Sony Xperia 1, €1259 voor een Apple iPhone XS Max: we zijn tegenwoordig wel gewend aan torenhoge prijzen van telefoons. We beginnen ze zelfs bijna normaal te vinden. Toch hoeft een goede en moderne smartphone helemaal niet zo duur te zijn.

Xiaomi Mi 9 preview design

De Xiaomi Mi 9 doet op papier eigenlijk nauwelijks iets onder voor die dure vlaggenschepen, maar kost de helft. €449, om precies te zijn. Vanwege de slechte verkrijgbaarheid van Xiaomi in Nederland betaal je hier iets meer, maar voor €549 ben je zeker wel klaar.

Dan heb je een smartphone te pakken met een groot oledscherm met druppelnotch, een moderne Qualcomm Snapdragon 845-chipset, een driedubbele camera en een fraai ontwerp. Alle basics die je van een echt dure high-endtelefoon zou verwachten, dus.

Bijzonder ontwerp

Hoewel de ‘standaard’ zwarte Mi 9 er vrij standaard uitziet voor een high-end smartphone, heeft de Mi 9 ook een aantal bijzondere versies. Zo is er een paarse variant die licht in allerlei kleuren reflecteert, en is er een ‘transparante’ versie waar je de onderdelen kunt zien zitten. Dat schijnen niet de echte onderdelen van het toestel zijn, maar het maakt het niet minder cool.

Xiaomi Mi 9 preview design

Welke versie je ook kiest: je krijgt een strak ontworpen telefoon met een groot scherm aan de voorkant. Het design is van aluminium en glas, voelt goed aan en heeft een helemaal schone achterkant. Dat komt omdat de vingerafdrukscanner in het scherm verwerkt zit.

Xiaomi Mi 9 preview design

Het scherm meet 6,4-inch en is een full HD+ amoledscherm. Niet loeischerp, maar de kleurweergave is erg goed. Wat dat betreft doet de Mi 9 prima mee met de échte high-end smartphones op het eerste gezicht.

Drie camera’s

Achterop de Mi 9 zitten drie camera’s. Dat is bijna de standaard tegenwoordig, maar de implementatie van Xiaomi is wel erg goed. De smartphone combineert een 48-megapixel hoofdcamera met een 16-megapixel groothoekcamera en een 12-megapixel zoomcamera.

Xiaomi Mi 9 preview camera

Samen bieden die camera’s in ieder geval een erg hoge flexibiliteit. Hoewel ik over de kwaliteit nog lastig kan oordelen, is de hardware van de camera in ieder geval goed. De hoofdsensor is hetzelfde als in de Honor View 20, en die smartphone wist daar in ieder geval prima plaatjes uit te persen.

MIUI valt mee

Wie ons al wat langer volgt, zal vast meegekregen hebben dat ik over het algemeen niet erg fan ben van Chinese smartphonesoftware. Zonder uitzondering passen Chinese smartphonefabrikanten de software van hun toestellen vrij sterk aan tegenover de standaard van Android, en dat heeft ook Xiaomi gedaan.

Xiaomi Mi 9 preview design

De MIUI, zoals de software van Xiaomi heet, heeft bijvoorbeeld geen hoofdmenu en een volledig ander multitask-overzicht. Toch valt de software me niet tegen. De graphics zijn vrij strak, de software loopt soepel en er zijn wat handige features toegevoegd.

Daarnaast presteert de Mi 9 erg goed. Dat heeft alles te maken met de moderne hardware: het is de goedkoopste telefoon die de razendsnelle Snapdragon 855-chip van Qualcomm heeft en ook het werkgeheugen van 6 of 8 gigabyte is niet verkeerd. Van de 3300mAh-batterij ben ik nog niet helemaal overtuigd, maar hoe die precies presteert zal later moeten blijken. In ieder geval heeft hij ondersteuning voor draadloos laden en snelladen.

Conclusie: goedkope topper

Op papier is de Xiaomi Mi 9 misschien wel de ideale ‘budget’ high-end smartphone en ook in de praktijk heb ik weinig missers kunnen bekennen. Natuurlijk mis het toestel het super fancy ontwerp, de waterdichtheid en de leuke extra’s van twee keer zo dure telefoons, maar voor veel mensen zal dat weinig uitmaken.

Wat je wel krijgt voor grofweg €500, is een super uitgebreid en snel toestel met een mooi scherm, een goede camera en op het eerste gezicht een goede camera. Alles wat je nodig hebt, maar dan goedkoop.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen