Samsung Galaxy S22 Ultra vs iPhone 13 Pro Max: strijd der vlaggenschepen

Smartphones Mark Hofman 11 apr 2022
Leestijd: 8 minuten

De Samsung Galaxy S22 Ultra en de iPhone 13 Pro Max zijn op dit moment de twee toptoestellen van de markt. Wie het beste van het beste wil op smartphonegebied zit met beide modellen goed, maar wie is de absolute koning?

In de afgelopen maanden heb ik zowel de Samsung Galaxy S22 Ultra als de iPhone 13 Pro Max gebruikt als mijn standaard telefoon. Door middel van vijf categorieën vertel ik je wat, naar mijn mening, de beste aankoop is.

Design en beeldscherm

Het algehele ontwerp van de smartphone is al jaren voor een groot deel hetzelfde. Dat is ook zeker het geval bij de topmodellen van Samsung en Apple. Welke van de twee bedrijven scoort het beste op dit gebied?

Samsung Galaxy S22 Ultra

De Samsung Galaxy S22 Ultra is, met het geleende ontwerp van de Galaxy Note, zeker geen kleine jongen. Met een afmeting van 163,3mm x 77,9mm x 8,9mm en een gewicht van 228 gram zou je het gerust een flinke telefoon kunnen noemen. Toch pakt Samsung dit, door afscheid te nemen van het camera-eiland en een matte afwerking op de achterkant te hanteren, erg goed aan.

Aan de voorkant is een groot 6.8-inch beeldscherm te vinden. Dankzij de dunne schermranden en de hole-punch-notch in het midden van het scherm ziet het er ontzettend strak uit. Dankzij de 1440 x 3088 resolutie, 120Hz verversingssnelheid en de helderheid van 1750 nits is ook de kwaliteit ongelofelijk goed.

Samsung Galaxy S22 Ultra
WANT (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

iPhone 13 Pro Max

Laat ik direct met de deur in huis vallen: de iPhone 13 Pro Max is zwaar. Het toestel heeft een gewicht van 240 gram, is 160,8mm hoog, 78,1mm breed en 7,7mm dik. Net als de Galaxy S22 Ultra is ook dit toestel voorzien van een matte afwerking, maar zijn de randen glimmend. Hou dus rekening met een hoop vingerafdrukken.

Het beeldscherm van de iPhone 13 Pro Max is met een afmeting van 6.7-inch kleiner dan dat van zijn tegenstander. Het nadeel is dat de smartphone nog steeds voorzien is van een grote notch, waardoor de ervaring minder imposant is. Daar krijg je dan wel weer een uiterst goede gezichtsherkenning (Face ID) voor terug.

Het beeldscherm van de iPhone heeft een verversingssnelheid van 120Hz, HDR 10-ondersteuning en een maximale helderheid van 1200 nits. Minder dan bij zijn voorganger, maar desondanks niet minder indrukwekkend.

De winnaar: Samsung Galaxy S22 Ultra

De Samsung Galaxy S22 Ultra pakt het qua ontwerp beter aan dan de iPhone 13 Pro Max. Het toestel van Apple ziet er misschien wel iets luxer uit, maar de algehele ervaring is beter bij het topmodel van Samsung. Al helemaal op gebied van het beeldscherm.

Een puntje voor de Ultra, dus.

Galaxy S22 Ultra vs 13 Pro Max
(Afbeelding: WANT)

Accuduur en opladen

Een lange accuduur is ongelofelijk belangrijk voor een smartphone. Zeker op het moment dat je te maken krijgt met hoogstaande specificaties. Is die accuduur niet heel erg goed? Dan is het belangrijk dat de batterij in ieder geval snel kan opladen. Welk vlaggenschip is de koning? 

Samsung Galaxy S22 Ultra 

De Samsung Galaxy S22 Ultra draagt een 5000mAh batterij met zich mee. Dat is 500mAh meer dan het topmodel van vorig jaar, maar dat zie je in de praktijk niet terug. Dit heeft onder andere te maken met de adaptieve verversingssnelheid die tot wel 1Hz kan reiken. Je haalt, afhankelijk van de manier waarop je de smartphone gebruikt, ongeveer 10 uur uit een volledige lading.

Opladen gaat daarentegen wel snel. Het is mogelijk om de Samsung Galaxy S22 Ultra op te laden met een vermogen van 45W. Dit zorgt ervoor dat de batterij binnen een half uur zo’n 67% opgeladen is.

iPhone 13 Pro Max

Apple pakt het op gebied van de batterij anders aan dan zijn concurrenten, waardoor de vergelijking qua accugrootte moeilijk te maken is. De iPhone 13 Pro Max draagt een kleinere 4325mAh batterij met zich mee, maar gaat langer mee. Dat heeft alles te maken met de chip en de software die Apple gebruikt. Het is mogelijk om met een volle lading meer dan 12 uur te doen.

iPhone 13 Pro Max apple ios 16
Het imposante beeldscherm van de 13 Pro Max. (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Het opladen van die iPhone duurt alleen wel iets langer. De smartphone is op te laden met een officiële snellader van maximaal 20W. De smartphone is binnen 30 minuten ongeveer tot de helft opgeladen.

De winnaar: iPhone 13 Pro Max

Het mag duidelijk zijn: wie zo lang mogelijk met de batterij wil doen kan het beste met de iPhone 13 Pro Max aan de haal gaan. Het topmodel laadt minder snel op, maar gaat twee uur langer mee dan de Galaxy S22 Ultra. Een verschil dat het hogere laadvermogen niet quitte speelt.

Deze ronde is voor de iPhone 13 Pro Max.

Galaxy S22 Ultra vs 13 Pro Max
(Afbeelding: WANT)

Kracht onder de motorkap 

Onder de motorkap zijn verschillende zaken te vinden bij een smartphone. Denk aan een processor, werkgeheugen en opslagcapaciteit. Al speelt de optimalisatie van de software logischerwijs ook een grote rol. Is de Samsung Galaxy S22 Ultra of de iPhone 13 Pro Max de must-have in deze?

Samsung Galaxy S22 Ultra

De Samsung Galaxy S22 Ultra draagt in Europa de Exynos 2200 processor met zich mee. Het toestel is minimaal voorzien van 8GB werkgeheugen en maximaal 12GB werkgeheugen. Qua opslagcapaciteit heb je keuze uit 128GB, 256GB, 512GB en 1TB.

iPhone 13 Pro Max

De iPhone 13 Pro Max werkt met aanzienlijk minder werkgeheugen dan de Galaxy S22 Ultra. Het topmodel van Apple beschikt over 6GB aan werkgeheugen, maar weet dit dankzij de A15 Bionic-chip om te zetten naar imposante prestaties.

De smartphone is beschikbaar met 128GB, 256GB, 512GB en 1TB opslagcapaciteit.

De winnaar: iPhone 13 Pro Max

Krachtpatsers, dat is wel een toepasselijke term voor de twee smartphones. De markt heeft zich in de loop der jaren dusdanig ontwikkeld dat het verschil bijna niet meer te meten is. Al helemaal niet door middel van je eigen ervaring.

Kijk je puur naar de resultaten op het gebied van benchmarks, dan is de iPhone 13 Pro Max simpelweg krachtiger. Dit punt gaat dus naar de smartphone, al denk ik dat jij er als consument niet heel erg veel verschil gaat merken.

Galaxy S22 Ultra vs 13 Pro Max
(Afbeelding: WANT)

Foto’s schieten als een koning 

Fotografie is ongelofelijk belangrijk bij smartphones. Anno 2022 is dit vaak het gebied waar de grootste verschillen te vinden zijn. Ben jij gek op het maken van foto’s of het filmen van video’s? Dan is dit de smartphone die je moet hebben:

Samsung Galaxy S22 Ultra 

De Samsung Galaxy S22 Ultra is dit jaar voorzien van een bijna identiek camerasysteem als dat van vorig jaar. Het toestel heeft het volgende te bieden:

  • 108-megapixel hoofdcamera
  • 12-megapixel ultra-wide camera
  • 10-megapixel telefotolens
  • 10-megapixel presicope lens
  • 40-megapixel selfiecamera

Het mag duidelijk zijn: qua hardware lijkt de Galaxy S22 Ultra te winnen van zijn concurrent. De smartphone neemt dan ook ontzettend strakke foto’s en de zoom-functionaliteit is erg indrukwekkend.

Het probleem is echter dat de Galaxy S22 Ultra het softwarematig niet altijd even goed aanpakt. Foto’s zijn snel overbelicht en kleuren te warm. Daarbij blijven er problemen met scherpte.

Galaxy S22 Ultra
De optische zoom werkt goed (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

iPhone 13 Pro (Max)

De iPhone 13 Pro Max is voorzien van een triple-camerasysteem dat consumenten het volgende biedt:

  • 12-megapixel hoofdcamera
  • 12-megapixel ultra-wide camera
  • 12-megapixel telefotolens
  • 12-megapixel selfiecamera

Net als bij alle andere onderdelen pakt Apple het vooral softwarematig aan. Qua nabewerking is het een kwestie van smaak wat je prettig vindt, maar ervaring leert ons dat dit camerasysteem dichter bij de realiteit zit.

De iPhone 13 Pro Max neemt uitstekende foto’s met de juiste helderheid, kleurnauwkeurigheid en weet in het donker goed te presteren.

De winnaar: iPhone 13 Pro Max

Beide smartphones weten het ongelofelijk goed te doen op cameragebied en zullen menig fotograaf tevreden kunnen stellen. Het probleem is echter dat er voornamelijk op software geleund wordt, waardoor het echt draait om een kwestie van smaak.

Wat dat betreft is de iPhone 13 Pro Max wel echt de winnaar. De foto’s liggen qua helderheid en kleurnauwkeurigheid dichter bij de werkelijkheid. Voor ons heel belangrijk.

Galaxy S22 Ultra vs 13 Pro Max
(Afbeelding: WANT)

De allerbeste software 

Zoals gezegd is software erg belangrijk. Niet alleen op het gebied van gebruiksvriendelijkheid, maar dus ook op gebied van optimalisatie van de interne componenten. Doet de Samsung Galaxy S22 Ultra of de iPhone 13 Pro Max dit het beste? 

Samsung Galaxy S22 Ultra 

De Samsung Galaxy S22 Ultra draait op OneUI 4.1: een aangepaste versie van Android 12. De software is voorzien van de nodige functionaliteiten om de smartphone interessant te houden. Denk bijvoorbeeld aan een toegewijde game-modus en de mogelijkheid om de smartphone geheel naar eigen wens in te stellen.

Dat is wel iets dat Android aantrekkelijk maakt voor de meeste gebruikers. Waar je bij iOS vaak aangewezen bent op wat Apple je geeft, laat Google je helemaal vrij.

Oude iPhone inruilen levert flink meer geld op bij Apple
Sierra Blue (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

iPhone 13 Pro Max 

iOS 15 is indrukwekkend, maar dan wel vooral achter de schermen. De software zorgt ervoor dat de smartphone beter presteert, de accu langer meegaat en het camerasysteem naar een hoger niveau getild wordt.

Qua gebruiksvriendelijkheid is iOS zonder twijfel het meest toegankelijke systeem dat op de markt te krijgen is. Voor een ieder die een stapje verder wil, en zijn smartphone geheel naar eigen wens in wil stellen, die zal het vooral als beperkend ervaren.

De winnaars: iPhone 13 Pro Max en Galaxy S22 Ultra

De strijd tussen iOS en Android is er eentje die helaas niet beslist kan worden. De Samsung Galaxy S22 Ultra doet op zijn beurt hele goede dingen, waar iOS de gehele smartphone naar een nieuw niveau tilt.

Het is als consument dus precies waar je naar zoekt en daarom geven we beiden systemen een punt.

Galaxy S22 Ultra vs 13 Pro Max
(Afbeelding: WANT)

Samsung Galaxy S22 Ultra vs iPhone 13 Pro Max: het absolute vlaggenschip 

Het mag duidelijk zijn: de Samsung Galaxy S22 Ultra en iPhone 13 Pro Max zijn absolute beesten. Op alle besproken fronten stijgen de toestellen met gemak boven de rest van de markt uit. Maar er kan er maar een de beste zijn.

De iPhone 13 Pro Max is vanaf €1259 te verkrijgen en scoort in deze test vier punten. De Samsung Galaxy S22 Ultra is verkrijgbaar vanaf €1249 en scoort twee punten. De iPhone 13 Pro Max is dus absoluut dé smartphone van dit moment.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen