Samsung gaat grootste probleem opvouwbare smartphones oplossen

Smartphones Mark Hofman 16 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Opvouwbare smartphones: bedrijven als Samsung en Oppo zorgen ervoor dat ze steeds populairder worden. Niet alleen door verbeterde specificaties, maar ook door oplossingen die voor problemen van het eerste uur gevonden worden. Al is anno 2023 nog niet elk nadeel volledig aangepakt.

Hoewel het opvouwbare beeldscherm in de Samsung Galaxy Z Fold 4 beter is dan ooit, blijft er altijd een zichtbare vouw in zitten. Misschien niet volledig te voorkomen, maar volgens velen wel bloedirritant. Gelukkig lijkt Samsung met een oplossing te komen.

Samsung fixt grootste probleem opvouwbare smartphones

Het nieuws is afkomstig van Koreaanse website Naver, en het is een innovatie van Samsung zelf. Het Zuid-Koreaanse bedrijf wil een innovatief scharnier gebruiken in zijn Galaxy Z Fold 5 waardoor de vouw een stuk minder zichtbaar wordt.

De innovatie in kwestie is een druppelachtig scharnier. Hierdoor zit de Samsung Galaxy Z Fold 5 indien gesloten niet dicht als een boek, maar in de vorm van een druppel. Het zorgt voor een iets zachtere vouw, waardoor het een minder heftige afdruk achterlaat.

Samsung, opvouwbare smartphones, Android
De oplossing (Afbeelding: Samsung Electronics)

Nieuw is die oplossing niet. Verschillende smartphonemerken, zoals Oppo en Motorola hebben de technologie al toegepast. Het resultaat is om iets om wél over naar huis te schrijven, want de vouw is bij de Find N2 en derde-generatie Razr een stuk minder zichtbaar dan bij de smartphones van Samsung.

Opvallend, want het patent met een druppelscharnier dateert alweer uit 2016. De grote vraag is dus waarom Samsung, die in de loop der jaren toch al de nodige toestellen op de markt bracht, de innovatie nog niet eerder toegepast heeft.

Galaxy Z Fold 4 boekt vooruitgang (maar…)

De Samsung Galaxy Z Fold 4, op dit moment de smartphone die ik dagelijks gebruik, verscheen in 2022. Het toestel doet veel dingen beter in tegenstelling tot zijn voorganger. Het beeldscherm en de vouw zijn daar zonder twijfel onderdeel van, al is de vouw nog steeds erg zichtbaar.

Een kleine wijziging in de strategie zou wat mij betreft geen kwaad kunnen, al moet Samsung niet teveel sleutelen. De afgelopen jaren is de technologie om het huidige scharnier gebouwd en we hebben in 2019 kunnen zien wat er gebeurt als dit niet nauwkeurig is.

Het Zuid-Koreaanse bedrijf zal dat bijvoorbeeld als reden kunnen hebben om het druppelscharnier al sinds 2016 te bekijken, zonder hem ook daadwerkelijk toe te passen. Maar zeker weten zullen we het nooit.

Samsung komt met ultieme projector waardoor smart tv overbodig is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen