Samurai Warriors 5 Preview: zo vermakelijk kan een geschiedenisles zijn

Games Jelle van Es 14 jun 2021
Leestijd: 4 minuten

Sinds ik in 2008 voor het eerst Japan bezocht, heb ik een enorme voorliefde voor het land gekregen. De jaren voor de coronacrisis reisde ik er regelmatig naar toe, leerde ik de taal en vond ik het leuk om me een klein beetje te verdiepen in de geschiedenis. Dit jaar verscheen in het verlengde daarvan de documentaire serie Age of Samurai: Battle for Japan op Netflix, die in ging op de tijd van Samurai en Oda Nobunaga die probeert om Japan te verenigen. Samurai Warriors 5 speelt zich af in ongeveer dezelfde tijd.

Maar deze game moet je niet heel erg serieus nemen qua verhaal. Hoewel er diverse historische figuren in voorkomen, is er een grote hoeveelheid aan fantasie die in de game is verwerkt. Zo betreed je als held een slagveld, waar je in je eentje met het grootste gemak honderden vijanden afmaakt. Samurai Warriors is dan ook een zogenoemde Musou-game, waar de vele andere Warriors-games onder vallen. Ik heb daarbij de mogelijkheid gekregen om met een preview-versie aan de slag te gaan. Dit zijn daarbij de punten die me zijn opgevallen.

Samurai Warriors 5 Preview

1. Samurai Warriors 5 heeft een leuke visuele stijl

Bij het opstarten van Samurai Warriors 5 was ik eigenlijk gelijk positief verrast over de visuele stijl van de game. Er is een soort van comic-stijl over de game gegoten en met name de cutscenes komen op die manier goed uit de verf. Ook wanneer je in de strijd gaat, merkte ik dat het allemaal net iets kleurrijker is dan bij je gemiddelde Dynasty-game. Ook zijn de omgevingen waarin je vecht vaak de moeite waard. De ene keer vecht je onder een boom met zijn prachtige sakura-bloesems, terwijl je de keer daarop je bevindt in een groots kasteel. Tot slot zien de verschillende speciale effecten met de aanvallen die je uitvoert er echt keurig uit.

Ziet er goed uit (Afbeelding: Koei Tecmo)

2. Veel te doen tijdens de veldslagen

Tijdens de veldslagen in Samurai Warriors 5 zijn er vele verschillende dingen je moet doen. Je gaat echt van doel naar doel. Meestal is het een kwestie van het verslaan van een bepaalde vijand, waarna je daarna wordt doorgestuurd naar het volgende doel. Tussendoor krijg je te maken met een lading aan vijanden die je moet verslaan en is er ruimte voor verhaal, door gesprekken die de hoofdpersonages met elkaar voeren. Het is erg onderhoudend en zorgt er voor dat je verder wil gaan.

Redelijk wat variatie (Afbeelding: Koei Tecmo)

3. Spelen met verschillende speciale aanvallen

Daarnaast krijg je in Samurai Warriors 5 te maken met een lading aan speciale aanvallen. Ten eerste heb je je speciale aanval, die zich langzaam maar zeker opbouwt. Wanneer je deze dan activeert, dan doe je in één keer veel schade. Daarnaast heb je nog andere soorten aanvallen, waarvan je er maar een paar mee kan nemen naar het slagveld. Deze aanvallen zijn vooral bedoeld om slim in te zetten bij verschillende soorten vijanden. Vijanden die met een schild rondlopen kun je het beste met zo’n aanval aanpakken, aangezien ze jouw normale aanvallen blokkeren. Op die manier is er ook een vorm van tactiek in de game te vinden.

Samurai Warriors 5
Een speciale aanval (Afbeelding: Koei Tecmo)

4. Genoeg te upgraden tussen de gevechten door

Tussen de gevechten door kom je terug in je basis. En daar kun je ook veel tijd in doorbrengen. Er zijn zeer veel mogelijkheden om jouw personages te verbeteren en ze voorzien van nieuwe wapens. Op die manier heb je het gevoel dat je telkens wat sterker wordt en ben je beter voorbereid op de lastigere gevechten die in de game gaan komen.

5. Samurai Warriors 5 blijft soms wat simplistisch

Ondanks dat Samurai Warriors 5 ten op zichte van andere games die ik in dit genre heb gespeeld wat meer inhoud en variatie heeft, blijft het soms wat simplistisch. Voor het grootste gedeelte ben je namelijk wat gewone vijanden in de pan aan het hakken. En dat is gewoon na een tijdje saai. Zelfs terwijl de game probeert je genoeg echte uitdagingen voor te schotelen, blijft dit wat mij betreft de achilleshiel. Dan is het maar de vraag in hoeverre je er straks tientallen uren in kwijt wil.

Toch blijft het voornamelijk hakken (Afbeelding: Koei Tecmo)

Heel lang hoef je overigens niet te wachten op Samurai Warriors 5. De game komt namelijk al op 24 juni uit en is dan beschikbaar op de pc, PlayStation 4, Nintendo Switch en Xbox One.

Marvel’s Guardians of the Galaxy Preview: Groot, groter, grootst

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen