Dankzij deze Nederlandse innovatie krijgen boeren hulp vanuit de ruimte

Wetenschap Sam Dille 30 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Landbouwgronden zijn gigantisch. Ze zijn zelfs zo groot dat gewassen controleren al snel een hele dag in beslag neemt. Een enorme inspanning voor veel boeren. Gelukkig komt het Nederlandse bedrijf VanderSat met een indrukwekkende oplossing.

Boeren van over de hele wereld kunnen vanaf vandaag hun land observeren met behulp van satellieten. Onder alle weersomstandigheden zien de ruimteobjecten vanaf een afstand hoe gewassen eraan toe zijn.

Je gewassen checken via een sateliet

Dit is echter niet de eerste keer dat satellieten worden ingezet voor het in de gaten houden van gewassen. Toch val de techniek van VanderSat op. Dit is namelijk de eerste keer dat gewassen onder alle weersomstandigheden bekeken kunnen worden. Voorheen konden boeren alleen hun planten alleen checken als het mooi weer was.

De satellieten maken gebruik van microgolven, die ze opvangen uit planten. Volgens directeur Thijs van Leeuwen kunnen boeren zo elke dag de veranderingen in het watergehalte van planten controleren. Daardoor zijn boeren snel op de hoogte als bepaalde delen zich minder goed ontwikkelen. Zo kunnen ze gerichter in actie komen.

Om de vondsten van de satelliet te kunnen analyseren gebruikt het Nederlandse bedrijf satellietgegevens van The European Space Agency (ESA). Deze stelt ESA gratis beschikbaar.

Succes in het buitenland

Niet alleen in Nederland is deze innovatie een groot succes, ook in het buitenland slaat de techniek van VanderSat aan. Volgens van Leeuwen zijn de landbouwgronden in Nederland niet heel groot, waardoor de boer goed weet wat er op zijn land speelt. In andere werelddelen, bijvoorbeeld Noord- en Latijns-Amerika, is dit een ander verhaal. Daar hebben landbouwers vaak gigantische lappen grond. In dit soort gevallen is het heel belangrijk dat ze weten hoe de grond eraan toe is. Op die manier kunnen ze efficiënt gebruik maken van de middelen die ze hebben.

VanderSat satelliet
Deze satelliet gaat boeren helpen. (Afbeelding: VanderSat)

Bovendien vertelt van Leeuwen dat iedereen heel makkelijk bij de gegevens kan komen. Voor toegang tot de technologie is slechts een smartphone met internetverbinding nodig. De gegevens zijn te bekijken in een app of website. Dit maakt de technologie makkelijk verkrijgbaar voor armere landen.

De satellieten zijn uitvoerig getest in Europa, Noord -en Zuid-Amerika. Sinds afgelopen week stelt VanderSat de technologie van wereldwijd beschikbaar. Ook verzekeringsmaatschappijen en waterschappen zouden het kunnen gebruiken.

Weinig detail

Boeren die elk los plantje nauwkeurig willen controleren hebben pech. De techniek van VanderSat werken namelijk in hokjes van tien bij tien meter. Toch beweert Van Leeuwen dat dit geen probleem hoeft te zijn. Een boer heeft in de meeste gevallen genoeg informatie om goede beslissingen te nemen.  Wanneer dit niet het geval is moeten landbouwers op zoek naar technieken, die alles in detail uitwerken.

Er is meer innovatie op het gebied van satellieten. Op dit moment wordt er zelf gewerkt aan een satelliet gemaakt van hout. Lees hier alles over het ruimteproject van een Japans ruimtebedrijf.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen