Dit is de schaduwzijde van de populariteit van de bitcoin

Crypto Jeroen Kraak 22 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Sommige mensen zien in bitcoin de toekomst voor betalingsverkeer, terwijl anderen het zien als goede investering. Toch is er ook een schaduwzijde.

De koers van de bitcoin is de afgelopen tijd naar recordhoogte gestegen, nadat ook Tesla heeft laten weten bitcoins te hebben gekocht. Elon Musk ziet toekomst in de digitale valuta maar waarschuwt ook voor een hoge koers, die nu rond de 57.000 dollar staat. Toch heeft die populariteit ook nadelen. De digitale munten moeten namelijk gemined worden. Onderzoekers van de Universiteit van Cambridge zeggen tegen BBC dat er een groot nadeel is.

De schaduwzijde van de bitcoin

Bitcoins slurpen veel energie. Des te hoger de koers des te hoger de elektriciteitsconsumptie is. Dat komt voornamelijk door het minen. Het vastleggen van transacties van bitcoins vinden plaats op blockchain. Daarvoor zijn zware computerberekeningen nodig. Hoe hoger de waarde van de cryptomunt is, des te meer miners zware computerberekeningen moeten gebruiken.

Natuurlijk was het al langer bekend dat digitale valuta niet echt goed voor het milieu zijn. Door het onderzoek van de Universiteit van Cambridge weten we nu daadwerkelijk hoe vervuilend het is. Volgens de wetenschappers verbruikt het minen van bitcoin 121.36 terawattuur per jaar als de waarde van de munt meer dan 39.000 euro is.

Enorm verbruik

Het cijfer van 121.36 terawattuur kan wat abstract overkomen. Gelukkig heeft de BBC dit getal berekend in combinatie met het energieverbruik in verschillende landen. Daarmee komt het in de top 30 van energieverbruikende landen, als het dus een land zou zijn. Zo verbruikt het meer dan heel Argentinië (121 terawattuur) en ook meer dan ons land (108.8 terawattuur).

Nu banken, bedrijven en particulieren nog meer in de munt gaan investeren, ligt het in de verwachting dat de koers nog verder gaat stijgen. Dat is goed nieuws voor bitcoin-fans, maar slecht voor het milieu.

Vanwege de impact op het milieu is er nu ook kritiek op Tesla, omdat het zich juist als milieuvriendelijk alternatief presenteert. Het kan dan ook op hoongelach rekenen. “Tesla heeft anderhalf miljard aan milieusubsidies gekregen die de belastingbetaler moet betalen”, zegt schrijver en bitcoin-expert David Gerard tegen de BBC. “Er moet nog eens naar de subsidie gekeken worden. Elon Musk heeft veel goed werk van Tesla tenietgedaan.”

Wil je het laatste bitcoin-nieuws lezen? Neem dan een kijkje op onze overzichtspagina!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen