Screenshot maken op Netflix? Zo voorkom je een zwart beeld

Apps Sabine Schults 29 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Frustraties alom: wil je een vet moment uit je favoriete Netflix-serie delen met je vrienden, krijg je een zwart beeld voorgeschoteld als je een screenshot maakt. Gelukkig is daar een slimme oplossing voor. WANT-redacteur Sabine legt je uit wat je moet doen.

Netflix maakt, net als veel andere streamingdiensten, gebruik van een encryptietechnologie waardoor gebruikers geen screenshots of opnames kunnen maken van de content. Dit is om het auteursrecht binnen de films en series te beschermen. De encryptietechnologie is echter te omzeilen, en wel met het volgende trucje.

Zo maak je een screenshot op Netflix

Als je de films en series kijkt in de browser van je pc, is het nodig om hardware acceleration uit te zetten. Standaard staat deze functie aan, wat ervoor zorgt dat de prestaties van je pc verbeteren. Video’s laden bijvoorbeeld sneller. Met de functie ingeschakeld krijg je echter een zwart beeld te zien als je een screenshot probeert te maken op Netflix.

Het uitschakelen werkt als volgt. Ga in Google Chrome naar de instellingen via de drie horizontale puntjes in de rechterbovenhoek. Klik vervolgens op Systeem en zorg ervoor dat Hardwareversnelling gebruiken indien beschikbaar is uitgeschakeld. Bij Microsoft Edge werkt dit op een soortgelijke manier.

Gebruik je FireFox? Ga dan naar de instellingen en klik op Algemeen. Zorg dat onder het kopje Prestaties het vinkje bij Aanbevolen prestatie-instellingen gebruiken uit staat. Schakel vervolgens ook Hardwareversnelling gebruiken wanneer beschikbaar uit. In Safari is het helaas niet meer mogelijk om deze instelling te wijzigen.

Netflix Me Time
Yo! Wat vond je van deze scène? (Afbeelding: Netflix)

Werkt ook op andere streamingdiensten

Niet alleen bij Netflix, maar ook bij diensten als Disney+ is het zwarte beeld te omzeilen door hardwareversnelling uit te schakelen. Niets houdt je meer tegen om memes te maken of aan de hand van beelden na te praten over een film of serie met vrienden.

Let er wel op dat het niet de bedoeling is om de screenshots te verspreiden voor commerciële doeleinden. Je mag niet zomaar content die beschermd is met auteursrecht zonder toestemming delen. Wel zo handig om rekening mee te houden!

Delen Netflix-wachtwoord lijkt vanaf nu toch echt verleden tijd te zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen