In een knotsgekke toekomst herkent Shazam muziek door… je hoofd?

Apps Wesley Akkerman 21 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Waarschijnlijk ben je al bekend met Shazam: een app waarmee je muziek kunt herkennen. Hoor je een nummer op de radio of op een feestje en kan niemand je vertellen welk liedje dat is? Dan pak je je smartphone erbij, open je deze app en laat je die luisteren naar de tunes. Voor je het weet krijg je het antwoord al te zien.

Hoewel Apple de applicatie in 2018 overnam, is er in de tussentijd niet heel veel mee gebeurd. Uiteraard werd hij wat opgeschoond en werkt hij naadloos op iOS, maar dat is het eigenlijk wel. De grote vraag is: ‘hoe ziet de toekomst van de app er precies uit?’. Een onlangs opgedoken patent lijkt hier, een tamelijk bizar, antwoord op te geven.

Meer dan alleen muziek herkennen met Shazam

Uit dat patent, ontdekt door Patently Apple, blijkt dat het bedrijf uit Cupertino de app mogelijk wil gaan inzetten als manier om te ontdekken of je bepaalde muziek leuk vindt. Wanneer de app ontdekt dat je bepaalde muziek tof vindt, dan start die automatisch de herkenningsfunctie waar hij al jaren bekend om staat.

Apple Shazam patent
Het patent in beeld (Afbeelding: USPTO)

Maar… hoe herkent Shazam dan dat je die muziek zo leuk vindt? Dat moet de app gaan doen op basis van specifieke bewegingen. Bijvoorbeeld wanneer je met je hoofd op de maat van de muziek meebeweegt. Opvallend, want voor een smartphone is het behoorlijk lastig om te weten wanneer je met je hoofd op en neer gaat.

Koppelen aan je AirPods?

Daarom staat ook in het patent dat je Shazam zou kunnen koppelen aan een koptelefoon, een Mixed Reality HMD (head-mounted display), iPad, slimme contactlenzen of voorruit. Andere bewegingen, zoals tappen met je voet, een gezichtsuitdrukking en een “leap of joy” zou Shazam ook kunnen waarnemen.

In science-fiction zien we vaak een bleke toekomst waarin technologie alles over ons weet een registreert. En wanneer we dit soort patenten voorbij zien komen, dan moeten we daar toch altijd even aan denken. Het klinkt namelijk heel eng dat onze oordoppen zouden weten wanneer we zouden lachen of niet…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Patently Apple

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen