Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Smartphones 19 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Smartphone met eerste in-screen selfiecamera getest (en het is niet best)

De eerste smartphone met een in-screen camera is inmiddels gearriveerd. Uit de eerste tests blijkt dat het initiële enthousiasme mogelijk misplaatst is. De cameratesters van DxOMark hebben het toestel aan de tand gevoeld en gaven vervolgens de frontcamera een verschrikkelijk lage score van 26 punten.

De score van 26 punten is de op één na laagste score die het testpaneel ooit uitgedeeld heeft. De enige telefoon die een nog lagere camerascore behaalde was een budgetsmartphone van het merk Intex, bedoeld voor de Indiase markt. Het toestel na de smartphone met een in-display camera scoorde twee keer zo hoog.

ZTE Axon 20 5G-frontcamera valt goed tegen

Om welke smartphone gaat het dan? De ZTE Axon 20 5G. DxOMark schrijft dat de selfiecamera veel ruis bevat, onnatuurlijke huidskleuren presenteert, een lage dynamic range heeft en problemen met kleuren en gloed. Bovendien duiken er problemen met diepte en details op. De resultaten voor video’s zijn niet heel veel beter. Videoclips hebben daarnaast last van schokkerig beeld, ghosting en artefacten.

ZTE Axon 20 5G smartphone in-screen camera
Onder het scherm (Afbeelding: ZTE)

Hoe tof het ook is dat we een smartphone met een in-screen camera hebben, de technologie heeft nog een lange weg te gaan. Dat bewijst de Axon 20 5G. Het hoeft overigens niet lang te duren voordat we wel een goede smartphone met zo’n camera tegenkomen. Xiaomi belooft namelijk dit jaar te beginnen met de massaproductie van de technologie.

In-screen camera nog geen succes

Smartphones met een in-display frontcamera hebben een unieke uitdaging. In vergelijking met conventionele camera’s, krijgen dergelijke selfiesensoren veel minder licht binnen. Dat komt doordat het beschikbare licht nu door de kleine gaten in het scherm moeten gaan, waardoor er veel licht niet aankomt.

Premium iPhone van 2020 mogelijk zonder notch en met in-screen TouchID

De oplossing van ZTE: het schermgedeelte rondom de camera heeft een lagere resolutie, waardoor er meer licht doorheen kan. Maar nu is duidelijk dat het dus nog altijd te weinig licht is.

Er is hoop voor de in-screen camera

Xiaomi belooft echter technologie in handen te hebben die veel meer licht doorlaat dan zijn Chinese concurrent. Ook moet dit niet ten koste gaan van de pixeldichtheid van het scherm. Dat zijn natuurlijk mooie woorden. En zoals in veel gevallen geldt ook voor de in-screen camera: eerst zien, dan geloven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

DxOMark

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!