De snelweg die je elektrische auto vanaf 2025 rijdend op gaat laden

Elektrische auto's Mark Hofman 8 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Bedrijven zoeken sinds het succes van de elektrische auto al naar effectievere manieren om accu’s op te laden. Van hogere laadsnelheden tot meer laadpalen in het straatbeeld: het is allemaal al voorbij gekomen. Zweden komt echter met een oplossing waar we wel heel enthousiast van worden.

Nieuw is het idee niet, maar Zweden lijkt als eerste land ter wereld het echt uit te voeren. Het Scandinavische land wil vanaf 2025 een belangrijke snelweg voorzien van een nieuwe technologie die de elektrische auto rijdend kan opladen. Feest voor de EV, dus!

Snelweg laadt elektrische auto rijdend op

Tussen Stockholm, Gothenburg en Malmö loopt er een lange snelweg genaamd de E20. Vandaag een doodnormale snelweg, vanaf 2025 de innovatie zelve. Het is dus dé weg waar de batterij van je elektrische auto, tijdens het rijden, opgeladen kan worden. Ideaal, als je het ons vraagt!

De snelweg werkt in de praktijk als een soort gigantische draadloze oplader. U weet wel: zo’n machtig ding dat voor smartphones gebruikt wordt. Er zijn twee manieren om deze te gebruiken voor de elektrische auto.

Enerzijds kan Zweden gaan werken met een bovenleiding om voornamelijk bussen en vrachtwagens te voorzien in hun energiebehoefte. Anderzijds kan er gekozen worden voor een technologie die in het asfalt van de weg is verwerkt. Genoeg om een reguliere elektrische auto wat pit bij te geven.

Gävle en Gotland zijn al voorzien

Het is zeker niet de eerste keer dat Zweden bezig is met een dergelijke weg. Hoewel het wel de eerste weg is van deze lengte die voorzien wordt met deze technologie, zijn er al kleine delen van Zweden die dit hebben.

In 2019 werd het Zweedse Gävle al voorzien van een weg van 2 kilometer met dergelijke technologie. Een weg waarvan de constructie zich voornamelijk richtte op het opladen van zware voertuigen. In 2020 en 2021 was een weg van 1,6 kilometer aan de beurt.

Vooral die laatste weg was een succes, want elektrische vrachtwagens werden op een snelheid van 100 kilometer per uur aanzienlijk opgeladen. Met deze snelheid vulde de batterij zich gemiddeld met 70 kilowatt.

Het belooft in ieder geval veel goeds voor de nieuwe weg die vanaf 2025 actief gebruikt kan worden. Mocht ook deze test slagen, zal Zweden investeren om 3000 kilometer aan snelweg te voorzien.

Zweden is gek op de elektrische auto

Dat Zweden het land is dat hier zo druk mee bezig is, zal voor weinig mensen een verrassing zijn. Het Scandinavische land, en tevens het moederland van Volvo, is gek op de elektrische auto.

Vier jaar geleden maakte het bijvoorbeeld al bekend dat de elektrische auto de standaard moet worden. Vanaf 2030 mogen nieuwe benzine- en dieselauto’s niet meer gemaakt en verkocht worden.

5 krachtige alternatieve voor deze extreem dure elektrische auto’s

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen