[REVIEW] Sonos Move: echt overal goed geluid!

Gadgets Dominick Vietor 1 okt 2019
Leestijd: 5 minuten

Hoe fijn zou het zijn als je je Sonos-systeem mee kunt nemen naar je vakantiehuisje, een festival of het strand? Dat is wat Sonos zich bij de ontwikkeling van de Move ongetwijfeld afgevraagd heeft. De Sonos Move is in de eerste plaats ‘gewoon’ een Sonos speaker, maar kan wel mee het huis uit als je dat wilt. In deze Sonos Move review onderzoekt WANT hoe dat uitpakt.

Eigenlijk neemt de Move de plek van de oude Sonos Play:3 in binnen de lineup van Sonos. Hij zit dus – zowel qua prijs als geluid – in tussen de One en de Play:5. Een wifi-speaker van middenformaat dus. Natuurlijk sluit ‘ie naadloos aan op je bestaande Sonos-systeem.

Typisch Sonos

In de basis is de Move vooral een typische Sonos-speaker. Hij ziet er strak uit, is eenvoudig te installeren en kan met andere Sonos-producten gegroepeerd worden via de Sonos-app. Bedienen doe je voornamelijk via die app of bijvoorbeeld direct via Spotify. Mocht je je telefoon niet bij de hand hebben en toch een nummertje willen doorspoelen, dan kan dat via de knoppen op de Move.

Sonos Move review knoppen
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Bedienen kan als je wilt ook via Google Assistent, Alexa of Siri. Waarbij die laatste wel altijd gekoppeld met je Apple-device werkt. Alexa en Google Assistent kunnen na een keer instellen ook standalone gebruikt worden, mits de Move met wifi verbonden is.

Wat ook typisch Sonos is, is de geluidskwaliteit van de Move. Die is gewoon lekker. De speaker klinkt ruimtelijk, heeft een vrij diepe bas en kan een kamer die niet al te groot is prima vullen met geluid. Ik moet wel toegeven dat ik – zeker met de prijs van €399 in het achterhoofd – zeker niet omvergeblazen werd door het geluid van de Move. Maar ja, dat hoeft ook niet. De speaker klinkt ruim voldoende en dat is het belangrijkste.

Flexibiliteit in huis

Niet typisch Sonos, is dat je de Move heel makkelijk overal in huis kunt gebruiken. Wil je even muziek spelen in een kamer waar je nog geen Sonos hebt staan? Geen probleem. Je pakt de Move op aan het handvat aan de achterkant en neemt ‘m makkelijk mee.

Sonos Move review handvat
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Zo lang je binnen je wifi netwerk blijft, kun je de speaker gebruiken zoals je van een Sonos gewend bent. Na een uur of 10 moet hij wel weer terug zijn op z’n basis, anders houdt de accu ermee op. Voor een draagbare speaker is dat geen erg lange batterijduur, maar omdat je de Move erg makkelijk kunt opladen lijkt dat me geen issue.

Sonos Move review basis
Oplaadbasis van de Sonos Move. Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Net als andere Sonos-speakers heeft de Move Trueplay; een feature waarmee de speaker het geluid optimaliseert voor de ruimte waar hij in staat. Omdat je de Move waarschijnlijk regelmatig zult verplaatsen, werkt Trueplay nu automatisch. Zodra de bewegingssensor van de speaker merkt dat hij verplaatst is, zal de ruimte opnieuw opgemeten worden. Het is geen wereld van verschil, maar geeft de geluidskwaliteit wel een klein zetje in de rug.

On the move: goed maar onhandig

De Move is de eerste bluetoothspeaker van Sonos, en dat betekent dat je hem ook buitenshuis kunt meenemen. Dat is op zich erg fijn, maar je moet de Move niet zien als vervanging voor de gemiddelde JBL of Ultimate Ears speaker. Daarvoor is hij simpelweg te zwaar groot. Met zijn gewicht van zo’n 3kg gooi je de Move niet even makkelijk in je tas.

Sonos Move review buiten
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

De use case voor de Move is dus een beetje anders dan die van het gemiddelde bluetoothspeakertje. Je moet het meer zien als een speaker voor binnenshuis die je kunt meenemen als je een keer goed geluid nodig hebt onderweg. Het voordeel van de Move is namelijk dat hij een stuk beter klinkt dan de meeste bluetoothspeakers. Áls je hem dus meezeult, wordt je wel beloond met goed geluid.

Stevig, niet onbreekbaar

Gelukkig hoef je ook niet bang te zijn dat de Sonos Move snel kapot gaat. Hij is IP56-gecertificeerd, wat wil zeggen dat hij stof- en spatwaterdicht is. Dat wil zeggen: je moet er niet mee gaan zwemmen, maar hij kan wel tegen een regenbuitje. Als je hem naar het strand meeneemt hoef je niet bang te zijn dat hij kapot gaat van het zand én kun je hem achteraf afspoelen.

Sonos Move review water
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor (Afbeelding: Dominick Vietor / WANT)

Sonos zegt ook dat het geen probleem is als je de Move een keer laat vallen. De rubberen rand aan de onderkant moet klappen opvangen en ook de interne opbouw is volgens Sonos zo dat de speaker tegen een stootje kan. Toch vind ik het geheel niet super stevig overkomen en zou ik er enigszins voorzichtig mee omspringen.

Sonos Move review conclusie

Sonos introduceert met de Move een mooie uitbreiding op zijn lineup. De speaker is veelzijdig, klinkt lekker en ziet er goed uit. Wat ik vooral handig vind is dat je hem binnenshuis makkelijk even verplaatst, zodat je ook in kamers waar je geen Sonos hebt staan muziek kunt luisteren.

Sonos Move review overzicht
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor (Afbeelding: WANT)

Als je dan een keer de deur uit gaat en echt goed geluid wilt, kun je de Move meenemen. Dat is misschien niet helemaal de use case die je zou verwachten van een bluetooth-speaker, maar het is wel een fijne toevoeging. Kortom: heb je al een Sonos-systeem in huis en wil je de flexibiliteit daarvan vergroten, dan is de Move de perfecte toevoeging. Wil je echt vooral een draagbare speaker, dan moet je misschien even verder zoeken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen