Iconische Sony Walkman bestaat 45 jaar, maar wat maakte hem zo bijzonder?

Audio Sebastien Hoek 1 jul 2024
Leestijd: 2 minuten

Feest, slingers en champagne op het hoofdkantoor van Sony. Vandaag is de 45e verjaardag van de Sony Walkman. Wat maakte de Sony Walkman nou zo'n bijzondere gadget?

Dankzij diensten als Spotify en Apple Music heb je met een paar drukken op de knop elke willekeurige plaat die jij je maar kan bedenken. Er is echter een tijd geweest dat je daadwerkelijk moeite moest doen voor je favoriete hits. Toegegeven, 45 jaar geleden had je natuurlijk ook al een radio en een cassettespeler, maar zo makkelijk als met de Sony Walkman ging het niet altijd even snel.

Dat het luisteren onderweg of in een vliegtuig niet heel erg makkelijk ging, irriteerde ook Sony-medeoprichter Masaru Ibuka. Hij nam op zijn vluchten altijd een Sony Pressman cassetterecorder mee, maar dat ding was lomp en niet te tillen. Hij bedacht een compactere en lichtere variant. De Walkman werd op 1 juli 1979 geboren.

Sony Walkman was hele andere koek

Er waren twee manieren om jouw favoriete nummers op een cassettebandje kon krijgen en daarna luisteren. Je ging naar een lokale platenwinkel en kocht een album op een cassettebandje. Of je luisterde net zo lang naar de radio tot jouw lievelingsliedje voorbijkwam en nam je het op een leeg cassettebandje op. Er zijn hele generaties opgegroeid met het maken van mixtapes. Dat is toch andere koek dan Spotify, Apple Music of Tidal. 

Hoewel ikzelf in de begin jaren 90 ben geboren, koester ik nog steeds warme herinneringen aan de Sony Walkman. Een van de eerste cassettebandjes die ik als kind achterin de auto onderweg op vakantie luisterde was een hoorspel van Bassie en Adriaan. Ik waande mijzelf letterlijk in het verhaal, zonder dat ik doorhad dat we uren onderweg waren.

Dit zal dan ook de reden zijn dat ik dat cassettebandje letterlijk kapot heb gedraaid. Dat jezelf afsluiten van de buitenwereld tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld is, hebben we in die zin te danken aan de Sony Walkman. 

De indrukwekkende cijfers van de Sony Walkman

De draagbare cassettebandspeler van Sony was niet de de eerste in zijn soort, maar zeker wel de populairste. In zijn eerste twee weken werd hij immers 50 duizend keer verkocht. Wereldwijd zijn er onder de naam Walkman 400 miljoen exemplaren verkocht, hierbij zijn ook de verkopen van de latere discmans en mp3-spelers onder dezelfde naam wel meegeteld.

De Sony Walkman is een stukje tech wat je tegenwoordig niet meer zo snel in het straatbeeld zal zien, aangezien deze in 2010 voor het laatst is gemaakt, maar wat maakte de cassettespeler nou juist zo iconisch?

Simpel. Het veranderde niet alleen de manier hoe wij naar muziek luisterden, hoe wij muziek beleefde, maar het is ook een voorloper geweest van alle muziekdragers die daarna kwamen. Van de discman tot de iPod tot aan je smartphone en de streamingdienst naar keuze. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen