Onze favoriete koptelefoon krijgt een heerlijke opvolger

Audio Mark Hofman 12 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Sony heeft de redactie van WANT, op het gebied van koptelefoons, al een paar jaar in z’n greep. Niet vanwege advertenties of samenwerkingen, maar wel vanwege het product zelf. Dat we enthousiast zijn over de nieuwe Sony WH-1000XM5 is dus een understatement.

Door middel van een persbericht maakt het Japanse bedrijf de komst van de nieuwe koptelefoon bekend. Wat heeft dit nieuwe model te bieden en belangrijker nog: wat gaat hij kosten?

De Sony WH-1000XM5 is hier

Het najaar van 2018 ga ik nooit meer vergeten. Het was het najaar waarin ik voor het eerst voet zette op de redactie van WANT en al mijn nieuwe collega’s met dezelfde koptelefoon zag zitten. Het was de Sony WH-1000XM3 die mij vrij snel wist te overtuigen dat ook ik zo’n kek koptelefoontje met ruisonderdrukking nodig had. Een koptelefoon die vorig jaar werd vervangen door de WH-1000XM4 die ik sindsdien bijna niet meer heb afgezet. Het enthousiasme voor de nieuwe Sony WH-1000XM5 is dus groot.

Niet zozeer vanwege de vele verbeteringen in de specificaties, maar wel het nieuwe ontwerp. De koptelefoon ziet er iets strakker, en vooral iets meer premium, uit. Het nieuw ontwikkelde leren pasvorm is voorzien van een traploze schuifregelaar en het synthetische leren materiaal neemt de druk van de oren meer weg. Het zorgt ervoor dat de ruisonderdrukking zijn werk blijft doen, maar je de koptelefoon wel met meer gemak de hele dag op je hoofd blijft dragen. Overigens ook minder belastend voor het milieu, want Sony maakt gebruik van een plasticvrije verpakking én gerecycled plastic voor de auto-onderdelen.

Sony WH-1000XM5
Deze man is enthousiast (Afbeelding: Sony)

Een lading aan functionaliteiten

De nieuwe Sony WH-1000XM5 is bewapend met een lading heerlijke functionaliteiten. Denk bijvoorbeeld aan de uitstekende ruisonderdrukking die mogelijk gemaakt wordt door de Integrated Processor V1 en Sony’s HD Noise Cancelling Processor QN1. Dit zorgt niet alleen dat de luisterbeleving verbeterd, maar ook dat het voeren van gesprekken naar een hoger niveau getild wordt. Zo is de koptelefoon voorzien van Voice Pickup en AI ruisonderdrukking, waardoor je stem altijd centraal staat.

Er zit een High-Resolution Audio-ondersteuning in de Sony WH-1000XM5 voor een lekkere geluidskwaliteit. Dit heeft de koptelefoon te danken aan LADC: een audiodoceertechnologie die door de muziekindustrie is overgenomen. In combinatie met 360 Reality Audio en Adaptive Sound Control, die het geluid direct aan de omgeving aanpast, is het genot groot.

Sony WH-1000XM5
Vroom, vroom, maar je hoort het niet (Afbeelding: Sony)

Quick Access zorgt voor een snelle configuratie, Bluetooth-Multipoint verbindt je koptelefoon met meerdere apparaten tegelijk en Speak-to-Chat zet ruisonderdrukking uit op het moment dat je praat. Tel daar de accuduur van 30 uur en Quick Charging (10 minuten = 5 uur spelen) bij op en je weet wat je in huis haalt.

Sony WH-1000XM5: prijzen en beschikbaarheid

Dit alles vertel ik je niet alleen vanuit het persbericht. Sony heeft me de kans gegeven om de koptelefoon al een week te proberen. Mijn positiviteit komt voort uit die periode.

AirPods Max vs Sony WH-1000XM4: dit is de beste koptelefoon van de markt!

Zelf de Sony WH-1000XM5 proberen? De koptelefoon is vanaf deze maand beschikbaar voor de prijs van €420. Een uitgebreide review volgt later.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen