[REVIEW] Sony Xperia 5 II: een uitstekende middenweg

Smartphones Mark Hofman 4 nov 2020
Leestijd: 5 minuten

De Sony Xperia 5 II is een nieuwe smartphone van Sony die de geliefde Xperia 5 van vorig jaar opvolgt. De smartphone lijkt net als zijn voorganger heel erg op het meest recente vlaggenschip van het bedrijf, maar doet een aantal dingen anders. Iets waardoor de prijs ook aanzienlijk daalt.

In dit artikel vertel ik je of de Sony Xperia 5 II het waard is. We trekken het 5 redenen om (niet) concept uit de kast. Ik geef je vier redenen waarom je de smartphone zou moeten kopen en een reden waarom ik denk dat je hem beter kan laten liggen.

Sony Xperia 5 II: waarom kopen?

De Sony Xperia 5 II is een heerlijke smartphone te noemen. Ik geef je vier redenen waarom:

#1 Goed camerasysteem

De Xperia 1 II was voorzien van een next-level camerasysteem. Waar de Xperia 5 II wel degelijk inlevert op dit gebied, zal je nog steeds onder de indruk zijn van de kwaliteit. De smartphone beschikt over een triple-camerasysteem dat als volgt is ingedeeld:

  • 12-megapixel primaire lens
  • 12-megapixel groothoeklens
  • 12-megapixel telefotolens

Een prima combinatie dat ervoor zorgt dat je in iedere situaties uitstekende foto’s kan nemen. Foto’s die er op een of andere manier beter uitzien op je computer, dan wanneer je ze daadwerkelijk neemt. De Sony Xperia 5 II biedt overigens voor iedere lens een RAW-ondersteuning, waardoor deze foto’s ten alle tijden na te bewerken zijn. In hoeverre dat dan nog nodig is natuurlijk, gezien je ook bij deze smartphone toegang hebt tot de Photo Pro app. Hierdoor is de Sony Xperia 5 II te gebruiken als volwaardig camerasysteem en dat is een hele fijne toevoeging.

Op video gebied weet de Sony Xperia 5 II ook uitstekend te presteren. Zo heb je op dit gebied weer toegang tot de Cinema Pro app. Deze applicatie staat je uitstekend bij wanneer je video’s schiet. En dat wil je overigens met dit toestel, want het is mogelijk om in een 4K resolutie met 120 frames per seconde te filmen. Hoe tof!

Sony Xperia 5 II
Sony overload (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

#2 Heerlijk ontworpen

De Sony Xperia 5 II is heerlijk ontworpen, ik kan niet anders zeggen. En ik weet dat dit heel erg haaks staat op wat ik over de Xperia 1 II te zeggen had. Zeker gezien de twee toestellen hetzelfde ontwerp hebben gekregen.

Het heeft allemaal te maken met formaat. De Sony Xperia 5 II is voorzien van een 6.1-inch beeldscherm met een 21:9 verhouding. De Xperia 1 II doet het bijvoorbeeld al met een 6.5-inch beeldscherm met deze verhouding. Als je dan vervolgens kijkt naar de afmetingen van beide smartphones, dan zie je precies wat ik bedoel met formaat.

De Xperia 1 II weegt 181 gram en heeft een afmeting van 165.1mm x 71.1mm x 7.6mm. Hierdoor was de telefoon vrij log, waardoor hij naar mijn idee helemaal niet lekker in de hand lag. Iets dat bij de Sony Xperia 5 II wel het geval is. De smartphone weegt 163 gram en heeft een afmeting van 158mm x 68mm x 8mm. Lichter, dunner en kleiner dus. Iets dat je zeker merkt in het dagelijkse gebruik. De telefoon is, ondanks het grote scherm, best wel compact te noemen en dat is heel erg fijn.

#3 Uitstekend beeldscherm

Nu we het toch over het ontwerp hebben, wil ik ook zeker het uitstekende beeldscherm aankaarten. De Sony Xperia 5 II levert namelijk enerzijds in op dit onderdeel, maar anderzijds ook weer niet. De Xperia 1 II deednamelijk ook een opoffering door over een 4K beeldscherm te beschikken. Een uitstekende toevoeging, want de kwaliteit van dit beeldscherm was zonder twijfel indrukwekkend te noemen. Maar het zorgt er wel voor dat gebruikers met een verversingssnelheid van 60Hz moeten werken. Dat is in principe geen ramp, maar voor het bedrag van €1199 mag je zeker weten meer verwachten. Al helemaal, omdat het verschil tussen 60Hz en 120Hz groter is dan een 1080p scherm en een 4K scherm.

De Sony Xperia 5 II doet het wat dat betreft net andersom. De smartphone kiest voor een HD-scherm, om vervolgens een verversingssnelheid van 120Hz te leveren. Iets wat op dit moment de juiste keuze lijkt te zijn. De kwaliteit ligt hoog en de gebruikservaring is dankzij de 120Hz toevoeging er fijn.

Sony Xperia 5 II
Lekkere wallpaper! (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

#4 Prijs-kwaliteitverhouding

Het grootste probleem van de Xperia 1 II was de prijs. Voor €1199 haal je een smartphone in huis die op een paar puntjes excelleert, maar over het algemeen niet heel bijzonder is. Sterker nog: naar mijn idee was het toestel voor een hele specifieke doelgroep en was hij het geld voor de algemene consument niet waard.

De Sony Xperia 5 II kost €899, waardoor je dus te maken hebt met een verschil van €300. Om heel eerlijk te zijn vind ik deze smartphone nog steeds voor een specifieke doelgroep (later meer), maar ben ik het wel eens met de prijs. Sony levert met deze smartphone precies op de juiste plekken in en brengt een indrukwekkende smartphone op de markt. Zeker als je kijkt in welke categorie de Xperia 5 II zich bevindt.

Sony Xperia 5 II: waarom laten liggen?

Het is niet alleen maar koek en ei met de Sony Xperia 5 II. Ik leg je uit waarom:

#1 Voor een hele specifieke doelgroep

Ik blijf van mening dat de Xperia-lijn anno 2020 niet heel erg toegankelijk is. Net als de 1 II is ook de Sony Xperia 5 II voor een hele specifieke doelgroep. Deze smartphone zal zeker weten niet de aandacht trekken van de gemiddelde consument. Het opvallende langwerpige ontwerp, de toch wel aparte software en het camerasysteem met de aparte applicaties zullen een kleine doelgroep aanspreken. Wie een lading Sony-producten in huis heeft zal zonder twijfel voor deze telefoon kiezen. En terecht! Maar ik denk dat veel mensen in deze prijscategorie toch voor een ander toestel zouden kiezen. Gewoon vanwege het feit dat de Sony Xperia 5 II niet heel toegankelijk is voor Jan en alleman. En dat is zonde.

Sony Xperia 5 II
Harry Potter en order van de Sony (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Sony Xperia 5 II: kopen of laten liggen?

Zoals gezegd is de Sony Xperia 5 II een unieke smartphone, die waarschijnlijk maar een specifieke doelgroep aan zal spreken. Maar dat is eigenlijk hartstikke zonde. De smartphone is uniek in zijn klasse en beschikt, in tegenstelling tot zijn grotere broer, over een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Het camerasysteem werkt goed, het ontwerp zorgt ervoor dat de telefoon heerlijk in de hand ligt en het beeldscherm zorgt voor een fijne gebruikservaring. Zet daar een prima accuduur tegenover en je hebt gewoon een hele goede smartphone in handen. Een uitstekende middenweg tussen de Xperia 10 II en de Xperia 1 II!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen