Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Gadgets 25 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Indrukwekkende Sophia-robot zal vanaf 2021 steeds vaker te zien zijn

De maker van de indrukwekkende Sophia-robot, Hanson Robotics, heeft aangekondigd vier robots in massaproductie te nemen. Eén van die robots is de vrouwelijk ogende machine die in 2016 gepresenteerd werd. Het is niet duidelijk hoe de andere drie robots er uit gaan zien. Dat meldt Reuters op maandag.

Het is de bedoeling dat de vier soorten robots in de eerste helft van 2021 uit de fabrieken komen. Het is nog niet duidelijk in welke landen de robots straks te koop en zijn wat ze gaan kosten. Maar we kunnen ons voorstellen dat ze niet goedkoop worden.

Een bijna menselijke robot

De bekendste robot van Hanson Robotics is Sophia, die in 2016 onthuld werd. De robot kwam volop in het nieuws, aangezien die meegenomen werd naar beurzen en festivals. Het apparaat oogt behoorlijk menselijk. En hoe tof dat ook is, soms kan het ook best eng zijn als je zoiets in het echt ziet. De robot kan praten als een mens en heeft verschillende soorten gezichtsuitdrukkingen. Na het zien van de robot komt de term ‘uncanny valley’ waarschijnlijk bij je naar boven.

Sophia
De Sophia-robot (Afbeelding: Wikimedia)

Een tweede robot, die eveneens in 2021 verschijnt, wordt Grace genoemd. Die robot is bedoeld voor de gezondheidszorg en kan mogelijk helpen in ziekenhuizen. De oprichter van het Chinese Hanson Robotics, David Hanson, laat weten dat de robots op verschillende plekken gebruikt kunnen worden. Naast de gezondheidssector geeft Hanson ook de detailhandel en de luchtvaart als voorbeelden.

Sophia-robot en meer in 2021

Bovendien benadrukt Hanson de waarde van zijn producten door de huidige pandemie aan te halen. In de covid-19-periode, en mogelijk ook daarna, is er volgens de oprichter behoefte aan robots om mensen veilig te houden. Door steeds meer in handen van automatisering te leggen, is dat een doel die behaald kan worden, aldus de topman. Daarnaast is het “handig” dat de robots er menselijk uitzien; mensen zijn soms eenzaam of sociaal geïsoleerd en een menselijk ogende robot kan dan in een sociale behoefte voorzien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reuters

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!