SpaceX ontslaat medewerkers die kritisch zijn op Elon Musk

Wetenschap Jeroen Kraak 17 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

SpaceX treedt hard op tegen kritische medewerkers. Een aantal die achter een open brief in het bedrijf zaten, zijn ontslagen.

Elon Musk is een van de meest flamboyante ondernemers in de wereld. Via Twitter steekt hij dan ook nooit zijn mening onder stoelen of banken. Dat kan niet iedereen waarderen. Vooral niet omdat sommige van zijn medewerkers bij SpaceX vinden dat de interne communicatie in het bedrijf beroerd is.

Kritiek op Elon Musk

In de open brief stellen een aantal medewerkers het volgens hun schadelijk Twitter-gedrag van Elon Musk aan de kaak. Ook willen ze graag weten wat acceptabel gedrag voor werknemers is. Hierdoor moet het leiderschap van het bedrijf meer profiteren van de hoge normen die worden gesteld, meldt The New York Times. De schrijvers van de brief zouden uit verschillende lagen van het bedrijf komen en zowel mannen als vrouwen zijn van verschillende etniciteit. Ze vroegen andere medewerkers om de brief te ondertekenen.

SpaceX belooft veel, maar wanneer zien we de eerste mens op Mars?

SpaceX president Gwynne Shotwell is niet van de kritiek gediend. Zij noemt het in een interne e-mail naar het personeel overdreven activisme. “De brief, verzoeken en het algemene proces zorgden ervoor dat werknemers zich ongemakkelijk, geïntimideerd en gepest voelen omdat ze zich onder druk gezet voelden om de brief te ondertekenen, terwijl ze er niet achter stonden. Het is niet acceptabel om duizenden mensen in het hele bedrijf met verschillende e-mails te blijven vragen om de brief te ondertekenen.”

SpaceX maan
De lancering van de Falcon 9-raket van SpaceX. (Afbeelding: EPA/NASA/Kim Shiflett)

SpaceX neemt maatregelen

De SpaceX-president hamert er op dat de medewerkers gefocust moeten blijven. Dat is volgens haar de enige manier om de missie van het bedrijf te vervullen: mensen naar Mars brengen.

Een aantal mensen die achter de open brief zaten, zijn volgens The New York ontslagen. Zo hoopt de directie van SpaceX weer dat het rustig wordt. Ondertussen is Musk bezig met andere zaken. Hij richt zich nu op de overname van Twitter en gaat het gesprek aan met de medewerkers van het medium.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen