Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Wetenschap 3 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Testvlucht SpaceX Starship gaat opnieuw mis en crasht

Spacex lanceerde afgelopen nacht een nieuwe testversie van de Starship (SN9). Net zoals de vorige test ging ook deze mis en crashte bij de landing.

Afgelopen nacht testte SpaceX een nieuwe versie van de Starship bij haar testfaciliteit in het zuiden van Texas. Daarmee gaat het voor de tweede keer mis voor het bedrijf. Tijdens de vorige test van het prototype SN8 kwam de raket in een spin terecht waardoor het niet goed kon landen.

De test van de SN9

Het was nog maar vraag of de test überhaupt door kon gaan. SpaceX lag in de clinch met de Federal Aviation Administration (FAA). Tijdens de vorige vlucht zou het bedrijf de voorwaarden hebben geschonden van de FAA. De test met de SN9 kon echter gewoon doorgaan omdat het aan alle veiligheidsregels voldeed.

De SN9 van SpaceX haalde een hoogte van 10 kilometer. Daarna werden de motoren gestopt om de nieuwe aerodynamische flaps te testen om de ‘belly flop’-manoeuvre uit te voeren. Als alles goed zou gaan, zou het ruimteschip verticaal landen. Dat gebeurde dus niet en dus crashte de SN9 met een grote explosie tot gevolg.

De SN9 kwam in een hoek van 45 graden op de grond terecht waardoor er een enorme vuurbal ontstond. SpaceX-engineer John Insprucker weet het mooi te verwoorden: “We hadden weer een geweldige vlucht tot 10 kilometer hoogte. We moeten alleen nog een beetje werken aan de landing.” Toch zijn er volgens hem wel een aantal andere testdoelen gehaald. Daaruit kan het bedrijf weer meer informatie halen.

Mogelijke gevolgen voor SpaceX

De FAA gaat wel onderzoek doen naar de SN9 van SpaceX. “Ondanks dat dit een onbemande vlucht is, moet het onderzoek duidelijkheid brengen over de oorzaak van het ongeluk en mogelijkheden om de veiligheid te verbeteren.”

De crash heeft mogelijk ook gevolgen voor de SN10. De volgende versie van het prototype stond al klaar, maar moet mogelijk toch aangepast worden, aangezien de twee vorige versies allebei crashte.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!