SpaceX wil Super Heavy Rocket opvangen met lanceertoren

Wetenschap Jeroen Kraak 4 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

SpaceX doet er alles aan om ruimtereizen te vernieuwen. Daarvoor heeft het nu een bijzondere oplossing bedacht om een raket op te vangen.

Elon Musk wil met zijn SpaceX het ruimtereizen betaalbaarder maken. Een belangrijk doel daarvan is om onderdelen van de raketten te hergebruiken. Vroeger was dat ondenkbaar, maar nu is het standaard voor het bedrijf.

De landing van een raket

Vroeger belandde een capsule van een raket in een woestijn of in de zee. Tegenwoordig probeert SpaceX haar raketten op te vangen door middel van speciale schepen met daarop een net gemonteerd.

Dat is natuurlijk al indrukwekkend, maar als we Elon Musk moeten geloven gaat het nog een stapje verder. Op Twitter heeft de flamboyante topman van SpaceX en Tesla laten weten dat het werkt aan een nieuwe manier om een raket te laten landen. Deze moet opgevangen worden door de lanceertoren. De raket haakt zichzelf vast aan de toren voordat het de grond raakt.

Een lastige missie voor Spacex

Dat is een mooi doel, maar wel behoorlijk lastig om voor elkaar te krijgen van SpaceX. Het bedrijf moet hiervoor de raket heel precies positioneren. Het levert echter wel grote voordelen op voor het bedrijf als het lukt. Het wordt hierdoor nog goedkoper om een raket de ruimte in te laten gaan, aangezien het geen dikke poten hoeft te hebben. Ook kan er geld bespaard worden doordat de raket niet meer vanaf zee getransporteerd hoeft te worden vanaf de zee waarbij het nu landt. Ook wordt de tijd waarin een raket opnieuw de ruimte in kan verkort.

Op dit moment gebruikt SpaceX haar Falcon-raket om naar het ISS te gaan. De toekomst is echter gericht op het Starship. Deze moet verdere reizen naar de maan en uiteindelijk Mars mogelijk maken. Bij deze raket moeten bovendien meer onderdelen herbruikbaar zijn dan de huidige Falcon-9. Door de lange reistijd naar die plaatsen is een kortere tussentijd natuurlijk ideaal.

Afgelopen maand ging een test van SpaceX waarbij een raket verticaal moest landen nog helemaal mis. De SN8 kwam te snel naar de grond wat een explosie veroorzaakte.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen