Spotify laat een AI-DJ voor jou een playlist maken en praat daar dan overheen

Apps Dunke van Boekel 23 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Hoewel het vorige week Wereld Radio Dag was komt Spotify nu met een nieuwe ontwikkeling van het bestaande concept. Het bedrijf ontwikkelt namelijk een soort persoonlijk radiostation voor iedere gebruiker. De DJ? Dat is een AI, want natuurlijk.

Het is in principe al mogelijk om zogenaamde radiostations aan te zetten op Spotify. De app geeft je dan een playlist met artiesten en tracks waar je al vaker naar luistert en gooit daar dan nog een aantal aanraders bij. Eigenlijk gewoon een geautomatiseerde playlist dus.

Wie is deze AI-DJ van Spotify?

De AI DJ die jouw Spotify met deze feature moet gaan bedienen doet eigenlijk alles van wat je gewent van een DJ. Bijvoorbeeld dat die aankondigt welk nummer er straks in je oorschelpen wordt geramd of welke artiest gaat zingen. Ook trivia en commentaar lijken ingebouwd te zijn.

Deze AI maakt gebruik van de technologie achter Sonantic AI, een bedrijf dat vorig jaar door Spotify gekocht werd. Eén van de bronnen waar de A. de stem vandaan haalt, is een groep schrijvers vol muziekexperts, datacurators, ga zo maar door. Ook wordt er gebruik gemaakt van OpenAI-technologie om bepaalde scripts te genereren.

Dat elke regel tekst uit de AI ook gepersonaliseerd wordt lijkt onwaarschijnlijk. Emily Galloway, die gaat over het personaliseren van producten bij Spotify, stelt dat hoewel het commentaar vergelijkbaar is, de volgorde voor elke gebruiker anders zijn.

Spotify, AI DJ, Galaxy's Edge
(Afbeelding: Unsplash/ Jonathan Ikemura)

De DJ heeft toch nog wat hulp nodig

De AI zou dus best goed moeten weten wat je wel en niet leuk vindt om naar te luisteren. Toch zal het niet altijd even makkelijk zijn, dus is er nog enige vorm van interactie aanwezig om de bot te ‘trainen’. Dit zou gaan door simpelweg op de DJ-knop te drukken die op je scherm staat. Dan krijg je een ander genre of de artiest verandert. Op basis daarvan zal de feature zichzelf moeten kunnen verbeteren.

Op het moment is er maar één variant van de A.I. beschikbaar, namelijk die van Xavier Jernigan, ook wel ‘X’ genoemd. Hij werkte eerder ook bij de streamingdienst. Dit is volgens Spotify het eerste model voor DJ. We kunnen dus aannemen dat er meer stemgeluiden worden nagebootst in de toekomst. De AI is vooralsnog alleen in het Engels te beluisteren.

Op het moment rolt de update van de app naar buiten in Amerika en Canada, zonder details over wanneer de feature ook wereldwijd beschikbaar gemaakt zal worden.

Afspeellijsten Spotify laten vanaf nu eindelijk je aanbevelingen met rust

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen