Afspeellijsten Spotify laten vanaf nu eindelijk je aanbevelingen met rust

Tech Mark Hofman 9 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Spotify heeft een nieuwe functionaliteit aangekondigd die, eindelijk, een einde maakt aan een grote frustratie. Gebruikers zijn vanaf nu in de mogelijkheid om bepaalde afspeellijsten uit te zonderen voor het luisterend oor van het algoritme.

Wie doorgaans op zijn werk Spotify gebruikt voor rustgevende muziek, zal gemerkt hebben dat het genre overal binnen de app de overhand neemt. Gepersonaliseerde afspeellijsten als Release Radar staan er vol mee. En daar zit je waarschijnlijk niet op te wachten.

Spotify laat je vanaf nu zelf beslissen

Spotify-gebruikers zullen binnen de opties van afspeellijsten een nieuwe functie tegenkomen. Zo meldt het bedrijf in een bericht op zijn eigen website. Het gaat om de functie Exclude from your taste profile. We zijn de functie in Nederland nog niet tegen gekomen, zodra deze beschikbaar wijzigen we de naam naar het Nederlands.

De naam van de functionaliteit dekt overigens de lading. Het is voor gebruikers mogelijk om bepaalde afspeellijsten te ontzien van het algoritme. Prettig, want het zorgt bij sommige gebruikers nog wel eens voor irritatie. Vooral bij mij, eigenlijk.

Zo zijn er talloze afspeellijsten die heerlijk zijn voor bepaalde momenten, zoals op werk. Of met een badeend en een flinke lading sop in bad. Maar om nu te zeggen dat jij op je zondagochtend zit te wachten op een symfonie van Mozart…

Zo zet je de functionaliteit uit

Dat is echter wel wat er gebeurd als jij je veertig uur durende werkweek vult met de klanken van ome Wolfgang. Het algoritme denkt namelijk dat jij groot fan bent en slingert hem, en gerelateerde componisten, in de mix.

Spotify, Afspeellijsten, iOS, Android
(Afbeelding: Spotify)

Om daar verandering in te brengen kun je, zodra de update volledig is uitgerold, de volgende stappen volgen:

  • Ga binnen Spotify naar een afspeellijst
  • Druk op de drie puntjes naast de download-knop
  • Kies vervolgens voor Exclude from your taste profile

Vanaf nu luistert het algoritme van Spotify even niet meer mee en kun je volle bak Wolfgang klappen. Zin om de functie wel weer te gebruiken, dan volg je dezelfde stappen en worden ze gewoon weer toegevoegd.

Google balt met Bard de vuist en is klaar voor het gevecht met ChatGPT

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen