Streamingdiensten vs lineaire televisie: wanneer ben je goedkoper uit?

Films & Series Dennis Mons 26 sep 2022
Leestijd: 5 minuten

Het zat eraan te komen, maar nu is het een zeer degelijk onderzocht feit: tv is stervende en een groot deel van tv-kijkers plukken toch echt liever hun content streaming van Netflix, HBO, Amazon Prime en Disney+. Betaal je veel meer? Ja en nee: WANT-redacteur Dennis Mons vindt sowieso dat tv belachelijk is.

Het bakje chips bij een film op Veronica (met de nodige irritatie), Boer zoekt Vrouw kijken, of met een bordje prak op schoot bij de samenvatting van een Eredivisie-wedstrijd tijdens Studio Sport schreeuwen alsof het nét gebeurd is? Het is voor velen toch echt verleden tijd (ik verraad zo’n beetje mijn leeftijd maar soit).

Klassiek tv-kijken heeft nu echt wel zijn beste tijd gehad, blijkt ook uit onderzoek onder Britten. Men wil echt geen tv meer kijken maar liever streamen.

Streaming en vooral Netflix, HBO en Netflix killen tv

Met alle respect: kijk wat je wil kijken. De televisie is nog altijd een apparaat dat je aanzet en hopla, daar is je domme SBS6-content waarvan grote producenten denken dat je het wil zien (en vaak redelijk gelijk hebben).

Sorry tv-kijkers; jullie zijn wel een beetje klapvee en vinden die paplepel in de mond wel prettig. Ik niet. Dus in alle eerlijkheid weet ook ik niet wie Laura Vlasblom is, of wie de mensen zijn die op komen draven in Expeditie Robinson.

Ik kijk géén lineaire tv (op NPO na want da’s gratis, het journaal is handig en Lubach is leuk).

Lange Frans Arjen Lubach
Meningen verschillen, maar ja… (Afbeelding: YouTube/Arjen Lubach)

Neerploffen en kijken wat je wilt op streaming

Uit het onderzoek bleek (en ik wed mijn twee linkerhanden erom dat het geldt voor het leeuwendeel van Nederland) dat kijkers meer geneigd zijn om streaming services te checken. 47 procent van de Britten geeft zelfs toe ook minder lineaire televisie te kijken. Een tv-abonnement is dan ook geen goedkope grap.

Vooral een jongere doelgroep danst tussen ouderwetse tv en streaming, maar dat komt dus ook door de kosten. Want laten we eerlijk zijn: ‘tv’ zoals we het kennen is niet goedkoop. Even wat kosten op een rij met een willekeurige provider (eventueel de mijne maar dat terzijde).

ziggo tv
Goedkoop maar wat krijg je? (Afbeelding: Ziggo)

Streaming versus T-Mobile of Ziggo is pittig

Wat krijg je voor een wat uitgebreider pakket: we nemen Ziggo als voorbeeld.

(Afbeelding: Ziggo)

Je hebt dan beschikking over 70+ tv-zenders (natuurlijk heel Nederland, Duitsland en België, Ziggo Sport, ESPN, etc.). Da’s leuk, maar laten eerlijk zijn; een hoop van ons gaat er echt niet naartoe zappen. Maar wat kost dat grapje? Da’s 65 euro per maand. Maar soit, een jaartje met flinke korting in eerste instantie.

Wil je gewoon alleen ‘simpele’ tv dan kost je dat 21 euro per maand en dan krijg je 49 HD-zenders en 50 radiozenders waar niemand naar luistert. En Ziggo Sport (waar je weinig aan hebt nu ESPN de touwtjes in handen heeft qua voetbal en F1 bij Viaplay ligt) is tijdelijk inbegrepen. Dus als hockey, korfbal, jeu de boules en welke willekeurige sport dan ook je ding is: prima keuze.

TV versus Netflix, Disney+ en de rest

Wat kosten de goedkoopste deals voor streaming op dit moment? We pakken de meest populaire:

Netflix:
Los van het feit dat Netflix zijn prijzen verhoogt is de dienst betaalbaar. Voor 8 euro per maand kan je op één scherm kijken wat je wilt. Het ding is dat we graag ons account willen delen maar dat kost je meteen 12 euro. Wil je ook in 4K kijken, dan ben je meteen 16 euro kwijt. Tikt flink aan, zeker ook omdat Netflix het delen van accounts liever de das om wil doen.

The Town Netflix
Uitstekende film op Netflix: Jeremy Renner in The Town. (Afbeelding: Warner Bros)

HBO Max

Bij HBO kan je ook streamen voor slechts 6 euro per maand. Toch een stukje goedkoper dan Netflix. Natuurlijk is het aanbod minder en krijg je slechts 5 downloads om offline te bekijken. Wil je voor een Standaard-abonnement gaan, kost het je 2 euro meer, kijk je in 4K en heb je maximaal 30 downloads. Wat ons betreft de moeite waard.

Streaming op Amazon Prime

Amazon Prime is een prachtige optie om voor weinig veel series en film te kijken. En los van Prime voor 2,99 euro kun je alle kanalen toevoegen die het bedrijf onder zijn hoede heeft. Met andere woorden, als je gretig bent kan dat bedrag flink oplopen.

Amazon
Oude mannen op de Amazon? (Afbeelding: Amazon Studios)

Disney+

In alle eerlijkheid is Disney+ een zegening: alles wat onder die vlag wordt geplaatst is voor alle leden van de familie te bekijken. Van Star Wars tot Pinocchio en van Welcome to Wrexham tot Futurama: het is allemaal van jou (kinda). En dan zijn er nog talloze films en series van onder andere Star die onder de Disney+-vlag vallen. Is dat goedkoop? Neen: een abonnement kost je bijna 9 euro per maand.

Disney Star Wars Marvel Lidl
Verschillende toppers uit de Disney-stal. (Afbeelding: Lidl)

Streaming is géén vervanger voor tv

Met andere woorden: als het gaat om je portemonnee kan je beter een standaard-tv-abonnement nemen. Sommigen vinden het fijn om met ‘t bord op schoot naar mensen te kijken die nèt niet genoeg weten bij LINGO, of het echte Airbnb-leven in het tweede seizoen van Jean-Klaas en Mieke in Mon Dieu!: Het Zal Toch Niet Gebeuren? in de Dordogne.

Bovenstaande streaming-services zou je 31 euro per maand kosten ten opzichte van ruim 20 euro+ (voor het instap-abonnement)  lineaire tv (en je kan NPO gratis kijken). Het is mij in ieder geval die extra 11 euro wél waard voor content die awesome is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen