Voltooi deze test in 10 seconden om erachter te komen hoe succesvol je wordt

Wetenschap Sam Dille 19 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Het is wetenschappelijk bewezen dat je zelf heel makkelijk kunt uitzoeken hoe succesvol je bent. Succesvolle mensen kunnen namelijk een trucje dat simpel lijkt, maar lastiger is dan je eigenlijk denkt…

Nieuw onderzoek uit Brazilië laat zien dat mensen die niet tien seconden lang op één been kunnen staan een 84 procent hogere kans om te overlijden nadat ze de leeftijd van 51 jaar hebben gehaald. De Braziliaanse studie ontdekte dat het onvermogen om 10 seconden op één been te balanceren zich vertaalde in een 84 procent hoger risico op overlijden door welke oorzaak dan ook voor mensen van 51 jaar en ouder.

Succesvolle mensen kunnen tien seconden op één been staan

De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het British Journal of Sports Medicine. De studie vond plaats tussen 2009 en 2020. De onderzoekers bestudeerden 1.702 deelnemers tussen de 51 en 75 jaar. Alle deelnemers kregen drie kansen om te proberen 10 seconden lang op één been te balanceren. De wetenschappers ontdekten dat een op de vijf dit een hele lastige taak vond.
Na deze test volgden ze de gezondheid van de deelnemers gedurende een periode van zeven jaar. Ze ontdekten 17,5 procent van de mensen die de test niet hadden doorstaan, was overleden. En van de succesvolle mensen was maar 4,5 procent overleden.

Op één been staan
Op één been staan (Afbeelding: Unsplash)

Wat is het probleem?

De gemiddelde persoon ervaart een afname van de spierkracht na de leeftijd van 35 met een snelheid van 1 tot 2 procent per jaar. Tussen de leeftijd van 30 en 40 jaar neemt ook de flexibiliteit af. Dus misschien vraag je je af wat het probleem eigenlijk is. Ook succesvolle mensen gaan immers ooit lichamelijk achteruit. Volgens Claudio Gil Araújo, directeur onderzoek en onderwijs bij Exercise Medicine Clinic in Rio de Janeiro, Brazilië, is dit op zekere hoogte ook normaal. Maar het kan ook zijn dat mensen hun evenwicht niet meer kunnen houden, omdat ze niet fit zijn. Lichamelijk fit blijven is enorm belangrijk voor een zo lang mogelijk leven, maar niet zoals je waarschijnlijk denkt. Araújo vertelt dat het belangrijk is om onafhankelijk te blijven bewegen en flexibel te blijven.

Geen paniek!

Het is natuurlijk een beetje kortzichtig om te denken dat het vroegtijdig overlijden van sommige proefpersonen alleen te maken heeft met of ze op één been kunnen staan. Het is immers niet bekend of de proefpersonen onderliggend lijden hadden en wat voor levensstijl ze hadden. Toch zijn de uitkomsten van dit onderzoek een goede richtlijn om de gezondheid van succesvolle mensen in te schatten. En het blijft natuurlijk ontzettend belangrijk dat oudere mensen genoeg aangemoedigd worden om te blijven bewegen naarmate ze ouder worden.

Het perfecte dieet: hoe een kleine wijziging je leven kan veranderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen