Hoe Tesla ervoor zorgt dat je elektrische auto minder snel gestolen wordt

Elektrische auto's Jeroen Kraak 30 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Er zijn veel elektrische auto’s die hoog in het lijstje staan bij autodieven, maar Tesla’s horen daar niet bij. Opvallend, gezien de hoge waarde. Logisch, als je bedenkt welke maatregelen de fabrikant neemt.

Heb je een Tesla? Dan is jouw elektrische auto veiliger dan die van andere merken, zo blijkt uit gegevens van het HLDI, het Highway Loss Data Institute. Deze organisatie verzamelt gegevens over autodiefstallen voor Amerikaanse verzekeringsmaatschappijen.

Tesla’s zijn geen favoriet bij autodieven

De minst gestolen Tesla-modellen in de Verenigde Staten zijn de Model 3 en Model Y. De Model X staat op de vijfde plaats. Tesla scoort dus goed, ondanks dat hun auto’s bijzonder populair zijn. Toch is er een reden waarom criminelen elektrische auto’s van Elon Musk links laten liggen.

Dit heeft alles te maken met GPS-tracking, een functie die beschikbaar is voor elke Tesla-eigenaar. Dankzij deze data is het eenvoudig om een gestolen auto op te sporen, niet alleen wanneer je vergeet waar je hebt geparkeerd, maar ook om de locatie van criminelen met de elektrische auto te achterhalen.

Sterker nog, door de Tesla-app te gebruiken om te zien waar het voertuig zich bevindt, heeft de politie al verschillende elektrische auto’s teruggevonden en herenigd met hun eigenaren.

In de totale database zijn 40 miljoen auto’s geregistreerd, waarvan er 18.000 gestolen zijn. Van deze gestolen voertuigen zijn er 7,000 gewone personenauto’s en 11.000 grotere modellen, zoals pick-ups, SUV’s en bestelwagens. Tesla heeft het laagste percentage claims voor gestolen auto’s, slechts drie procent van het totale aantal autodiefstallen.

Gestolen elektrische auto Tesla
De gegevens van het HLDI (Afbeelding: IIHS)

Een goed voorbeeld voor fabrikanten van elektrische auto’s

Deze gegevens tonen aan dat veel autofabrikanten het voorbeeld van Tesla moeten volgen. Hierdoor zullen dieven eerder kiezen voor andere, eenvoudigere doelwitten.

Het is echter niet de enige maatregel die Tesla neemt om diefstal te voorkomen. Het merk voegt extra beveiligingslagen toe aan hun elektrische auto’s, zoals verbeterde cryptografische sleutels en een optionele “Pin to Drive”-functie.

Dit verkleint de kans dat jouw elektrische auto gestolen wordt nog verder.

Tesla Cybertruck inspireert epische elektrische scooter met topsnelheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen