Tesla past veelgevraagde functie eindelijk toe in Autopilot

Elektrische auto's Jeroen Kraak 28 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Een van de handige functies van een Tesla is Autopilot. Toch betekent dat niet dat je kunt lantefanteren. Een nieuwe functie moet dat voorkomen.

Tesla gaat de camera in de achteruitkijkspiegel namelijk speciaal voor jou gebruiken. Het moet controleren dat mensen op de weg letten als ze Autopilot gebruiken.

Autopilot in een Tesla

Autopilot is een fijne functie in een Tesla. Alle sensoren en camera’s rond de auto kijken of er nergens gevaren voor je op de weg zijn. Hoewel de naam anders doet vermoeden betekent het niet dat je andere zaken achter het stuur kan doen, want het systeem is niet 100 procent zelfrijdend.

Om te zorgen dat bestuurders opletten wat er voor hen gebeurt, maakt de auto nu nog gebruik van sensoren in het stuur. Als het systeem merkt dat er geen weerstand is, geeft de auto verschillende signalen om de bestuurder er weer met de volle aandacht bij te krijgen. Als je echter het stuur vasthoudt en ergens anders naar kijkt, weet het systeem natuurlijk niet dat je niet oplet. De camera in de achteruitkijkspiegel gaat nu voor verandering zorgen.

Elon Musk hield het eerder tegen

De veiligheidsfunctie had al veel langer toegepast kunnen worden in een Tesla, maar dit werd eerder tegengehouden door Elon Musk. Hij noemde de techniek toen nog ineffectief. Echter zijn er in de loop der tijd wel een aantal ongevallen met Tesla’s geweest door de zelfgenoegzaamheid/onoplettendheid van bestuurders. Veiligheidsexperts en autoriteiten vroegen de autobouwer dan al jaren om de functie toe te passen. Andere merken passen de techniek dan ook al toe.

Dat de veiligheidsfeature nu toch wordt gebruikt heeft natuurlijk ook te maken met de verschillende ongevallen waarbij Tesla’s betrokken zijn. Hoewel het niet bij elke zaak duidelijk was of Autopilot aanstond, is het toch geen goede publiciteit. Daarnaast waren er ook verschillende video’s op social media waarbij gebruikers de Autopilot voor de gek hielden waarbij ze alsof deden dat iemand achter het stuur zat. Met de camera is dat laatste in ieder geval verleden tijd.

In deze auto’s zit de functie

De nieuwe functie zal worden toegepast in Model 3 en Model Y. Model S en Model X van voor 2021 kunnen de controle niet toepassen omdat ze geen camera in de achteruitkijkspiegel hebben. Bij de nieuwere versies is die er wel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Verge

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen