Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Cars 27 jul 2021

Tesla gaat viral tijdens overstroming dankzij briljante ‘Boat Mode’

Er zijn genoeg reden om een Tesla te kopen, maar er is er eentje waar je waarschijnlijk nog niet aan gedacht had. We hebben over een functie die in de volksmond ook wel de ‘Boat Mode’ genoemd wordt. Wat daarmee bedoeld wordt, werd onlangs duidelijk in de praktijk.

In verschillende delen van China zijn overstromingen aan de orde van de dag. Voor iedereen die een brandstof auto rijdt, is dat heel vervelend. Wanneer het water te hoog staat, kan de motor dit aanzuigen via het inlaattraject. Zo kan het water in de cilinders komen. Als dat gebeurt ben je behoorlijk ver van huis. Met de auto’s van Tesla heb je daar geen last van.

Tesla gaat viral met Boat Mode

Elektrische auto’s hebben nu eenmaal geen inlaattraject en hoeven zich dus ook minder zorgen te maken om water. Dit maakt een Tesla bijzonder geschikt om door hoog water te rijden. Het bewijs daarvan kregen we vanuit China. Op social media gaan video’s waarin Tesla’s tijdens overstromingen de straat op gaan behoorlijk viral. Twitteraars hebben dit bijzondere Tesla voordeel inmiddels omgedoopt tot de Boat Mode.

Hoewel een Tesla Model 3 zich prima staande kan houden in het hoge water, wordt het wel afgeraden om dit te doen. Je hebt namelijk nog steeds kans op waterschade. Onderdelen zoals omvormers en interne laders zijn hier vooral gevoelig voor. Ze zullen niet meteen stuk gaan, maar na verloop van tijd gaan onderdelen als connectoren wel oxideren. Zo kun je weken later opeens stil komen te staan omdat je door hoog water gereden bent.

Elektrische auto’s en water

Overigens is het niet nodig om bang te zijn voor een elektrische schok. Water en elektriciteit gaan meestal niet zo goed samen, maar volgen ADAC (de Duitse ANWB) loop je in een Tesla geen extra gevaar. “Er is in principe geen verschil tussen een elektrische auto en een verbrandingsmotor. Alle stekkers en contacten, evenals de hoogspanningsbatterij, zijn waterdicht geïnstalleerd en er is geen verhoogd risico op elektrische schokken.”

Tesla-oprichter Elon Musk heeft goed nieuws voor Bitcoin-bezitters

De auto’s van Tesla kunnen dus prima omgaan met hoog water, maar met de maan hebben ze nog wel wat meer moeite.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tesla gaat viral tijdens overstroming dankzij briljante ‘Boat Mode’
Sluiten