Tesla’s nieuwe Smart Summon functie veroorzaakt ellende op parkeerplaatsen

Elektrische auto's Thomas Aalderink 1 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Tesla eigenaren kunnen sinds kort gebruik maken van een nieuwe functie, genaamd: Smart Summon. Hiermee kan de elektrische bolide zichzelf uit een parkeerplek sturen en vervolgens naar je toe rijden. In de meeste gevallen werkt dat zoals het zou moeten, maar helemaal vlekkeloos is deze futuristische functie niet. Met alle gevolgen van dien.

Smart Summon is sinds de version 10 update beschikbaar. Dankzij deze update kunnen Tesla’s die zijn voorzien van de meest geavanceerde chip (die verantwoordelijk is voor autonoom rijden) vanaf nu gebruikmaken van de functie. Dat is wel met enig risico, want zoals wel vaker gebruikt Tesla haar klanten als beta testers.

Smart Summon: autonome valet parking

Voor de meeste functies is dat geen probleem, want je kunt als bestuurder zelf ingrijpen wanneer het mis dreigt te gaan. Met de Smart Summon functie is dat alleen een stuk lastiger. Wanneer je gebruik maakt van deze functie zit je namelijk niet zelf achter het stuur, maar sta je op een afstandje toe te kijken.

Met Smart Summon kun je namelijk de auto voor laten rijden en verandert iedere parkeerplaats in een valet parking. De enige voorwaardes zijn dat de Tesla in je gezichtsveld moet staan en op een maximale afstand van 60 meter. Als het goed is kun je dus rustig wachten tot je auto uit zichzelf naar je toe komt. Helaas laten onderstaande video’s zien dat Smart Summon nog niet perfect is.

naast deze gevallen waarin het meestal net goed gaat, zijn er ook Tesla-rijders die minder geluk hebben. Meerdere meldingen van schade door de Smart Summon functie zijn al gemeld. Deze mensen hoeven niet te rekenen op een schadevergoeding, want Tesla is op hun website heel duidelijk over het gebruik van deze functie.

Tesla waarschuwt gebruikers

“You are still responsible for your car and must monitor it and its surroundings at all times and be within your line of sight because it may not detect all obstacles. Be especially careful around quick moving people, bicycles and cars.”

Tesla heeft je dus gewaarschuwd, maar desalniettemin is er de nodige discussie. Moet Tesla hun klanten gebruiken om dit soort ambitieuze functies te testen? Of hadden ze Smart Summon niet nog wat verder moeten optimaliseren en dan pas beschikbaar maken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Verge

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen