TikTok onder vuur: Nederlandse ouders willen tot wel 1,4 miljard euro zien

Apps Mark Hofman 2 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Stichting Onderzoek Marktinformatie heeft een rechtszaak aangespannen tegen TikTok. De organisatie, die ruim 64.000 Nederlandse ouders vertegenwoordigt, wil geld zien van het immens populaire platform. En niet zo’n klein beetje ook.

SOMI maakt op zijn website (via NU.nl) bekend dat de schadeclaim tot wel 1,4 miljard euro op kan lopen. Maar waarom willen deze Nederlandse ouders eigenlijk geld zien?

TikTok aangeklaagd door Nederlandse ouders

TikTok is een immens populair platform dat voornamelijk succesvol is onder kinderen. Daar is natuurlijk niets mis mee, mits de ontwikkelaar (ByteDance) er alles aan doet om de online veiligheid te waarborgen. Dat is onder volwassen al een steeds belangrijker onderwerp aan het worden, maar ligt bij kinderen nog een heel stuk gevoeliger. Iets waar TikTok, volgens ruim 64.000 ouders, te weinig aan doet.

De Nederlandse ouders vinden namelijk dat TikTok de veiligheid en privacy van hun kinderen niet voldoende beschermt. Zo worden er ontzettend veel gegevens verzamelt van hun gebruik om ze gericht reclames te laten zien. Dat is nu eenmaal hoe dit soort platformen hun geld verdienen, maar dan moet er uiteraard wel op een correcte wijze toestemming worden gevraagd. Iets dat volgens hen niet gebeurt.

TikTok gooit populaire functie om na aanklacht en mogelijke rechtszaak

Er zijn geen toezichthouders die optreden tegen dit gegeven, dus daarom stappen de ouders zelf naar de rechter. Dat lieft Cor Wijvliet, één van de oprichters, weten tegen NU.

Zoveel willen ze hebben

Op de website van Stichting Onderzoek Marktinformatie wat de ouders precies willen. Zo willen ze een schadevergoeding ontvangen voor kinderen die na 25 mei 2018 het platform gebruikt hebben. Het bedrag dat daarbij hoort is vervolgens gekoppeld aan de leeftijd van het kind. Hoe jonger het kind, hoe hoger de schadevergoeding.

Stichting Onderzoek Marktinformatie wil de volgende bedragen van TikTok hebben:

  • Kinderen van 13 jaar of jonger: €2000
  • Kinderen tussen de 13 en 15 jaar: €1000
  • Jongeren tussen de 16 en 17 jaar: €500

Het bedrag dat de ouders van TikTok willen hebben kan op deze manier oplopen tot een bedrag van 1,4 miljard euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen