Hoe TikTok gebruikt wordt als ‘de nieuwe campagnestunt’ van Joe Biden

Apps Jeroen Kraak 11 mrt 2024
Leestijd: 4 minuten


Vier jaar geleden wilde Donald Trump dat TikTok verkocht werd vanwege de (on)afhankelijkheid van het medium van China. Nu wil Joe Biden dit ook: is dit een campagnestunt?

De Amerikaanse presidentsverkiezingen komen eraan en we kunnen zo goed als zeker zeggen dat Joe Biden het zal opnemen tegen Donald Trump. Opnieuw lijkt TikTok onderdeel te worden van deze strijd.

Nee, het gaat niet over campagnefilmpjes op TikTok, maar om het medium zelf. Dit is in Chinese handen en na Donald Trump is nu ook Joe Biden bang dat eigenaar ByteDance het bedrijf niet onafhankelijk kan laten opereren ten opzichte van de Chinese regering. Hij wil dan ook dat het bedrijf verkocht wordt.

TikTok als ‘buitenlandse tegenstander’

Op zich is het niet onredelijk om hier zorgen over te hebben. Op TikTok zijn veel jongeren en kinderen actief. Je wilt niet dat hun gegevens toegankelijk zijn voor een buitenlandse overheid.

Om dat te voorkomen, stemt het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden volgende week over apps van buitenlandse tegenstanders die verboden moeten worden. Hiermee moet de veiligheid van het land beter beschermd kunnen worden. Vanaf een bepaald aantal gebruikers moeten deze apps verboden worden.

Hoe TikTok gebruikt wordt als de nieuwe campagnestunt van Joe Biden
TikTok op je iPhone (Afbeelding: Unsplash)

De Verenigde Staten ziet China als een ‘buitenlandse tegenstander’ en dus wil het meteen TikTok aanpakken. Als het medium onder deze wet valt, krijgen bedrijven 165 dagen de kans om de app te verkopen. Als dit niet gebeurt, wordt de app in de Verenigde Staten geblokkeerd.

In 2020 wilde toenmalig president Donald Trump al dat de Amerikaanse tak van TikTok verkocht zou worden. Grote bedrijven als Walmart, Microsoft en Oracle wilden de app maar al te graag in handen krijgen. Toch ging dit niet door, want Trump verloor de verkiezingen van Joe Biden en daardoor hoefde ByteDance de app niet van de hand te doen.

Joe Biden in plaats van Donald Trump als ByteDance-beul

Nu lijkt er met deze wet alsnog verandering in te komen. En dat is opmerkelijk, aangezien net zoals bij de vorige poging het weer verkiezingstijd is. Het lijkt dus weer een ideaal middel als campagnestunt. Hiermee kan Joe Biden zich profileren als de president die de Verenigde Staten beschermt tegen Chinese invloeden. Maar als hij dat zo graag wil, waarom zette hij dan niet de beslissing van Trump door?

Toch gaat het net wat anders dan eerst. Donald Trump wilde de beslissing omtrent TikTok doorvoeren door middel van een decreet, terwijl Biden een idee steunt dat door het Huis van Afgevaardigden moet. Om de wet aan te nemen is een twee derde meerderheid nodig.

Hoe TikTok gebruikt wordt als de nieuwe campagnestunt van Joe Biden
Donald Trump is er blij mee. (Afbeelding: AFP / Alex Edelman)

Daarnaast is Joe Biden er wel al iets langer mee bezig. Vorig jaar mocht ByteDance-topman Shou Chew TikTok verdedigen voor het Amerikaanse congres. Nu lijkt het er dus mogelijk definitief van te komen.

Toch speelt er ook iets anders op de achtergrond qua verkiezingen. Durft Joe Biden een populair medium onder jonge kiezers zomaar te verbieden? Het kan invloed hebben op de populariteit en dus is het vrij gevoelig.

TikTok is al verboden in deze landen

De Verenigde Staten van Joe Biden zou niet het eerste land zijn waar de dienst verboden wordt. In India is TikTok verboden sinds 2020 en in Afghanistan mogen inwoners de app niet meer gebruiken sinds 2022. Ook in de Amerikaanse app Montana is de app al niet meer toegestaan. In verschillende landen (waaronder Nederland) is de app alleen verboden op de telefoons van overheidsmedewerkers.

Inmiddels heeft de eerste geïnteresseerde zich al gemeld voor de koop van TikTok. Oud-Activision-Blizzard-baas Bobby Kotick zou het bedrijf graag willen overnemen in samenwerking met een groep partners. Daarvoor heeft hij al contact opgenomen met ByteDance.

Het is echter maar de vraag of veel mensen zitten te wachten op Kotick. Hij is natuurlijk geen buitenlands gevaar, maar heeft wel wat op zijn kerfstok. Hij creëerde bij het gamebedrijf een giftige werkcultuur, waar seksuele intimidatie en discriminatie een onderdeel van was. Het bedrijf trof daarvoor zelfs een schikking van 54 miljoen dollar. Het eerste wat Microsoft deed toen het Activision-Blizzard overnam, was dan ook Kotick eruit gooien.

Joe Biden en Donald Trump zijn het voor de verandering een keer eens

Met zowel Democraten als Republikeinen die TikTok maar al te graag kwijt willen, lijkt het dan slechts ook een kwestie van tijd te zijn voordat de wet wordt aangenomen. De grote vraag is welke bedrijven en personen zich nog meer gaan melden om (in ieder geval) de Amerikaanse tak over te nemen.

De gevolgen voor Nederland zijn nog moeilijk te voorspellen. Mocht alleen de Amerikaanse tak worden overgenomen, dan blijft het Chinese ByteDance nog steeds de baas in Nederland. Het lijkt echter meer voor de hand te liggen dat het dan om een wereldwijde verkoop gaat, mocht het echt doorgaan. Desondanks is het nu vooral afwachten of het verbod er onder Joe Biden ook echt komt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen