iPhone of Android van de toekomst hoeft nooit meer opgeladen te worden

Tech Jeroen Kraak 12 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Wellicht laad je elke dag de batterij van je iPhone of Android op. In een enkel geval kun je het zelfs twee dagen ermee uithouden. Maar nooit meer te hoeven opladen? Dat is een heel ander verhaal. Toch is dat in de toekomst wellicht mogelijk.

Het is misschien wel het meest frustrerende voor een iPhone- of Android-eigenaar. Net als je van werk naar huis gaat, of op pad bent, is de batterij van je toestel leeg. Vervolgens moet je maar hopen dat er ergens een stopcontact is, of dat je je oplader niet bent vergeten.

Als het aan het Chinese bedrijf Betavolt Technology ligt, behoren deze problemen tot het verleden. Het bedrijf ontwikkelt een batterij die 50 jaar meegaat. Maar of je deze ook echt in je Android-toestel of iPhone zou willen?

Een nucleaire batterij

De accu van het bedrijf is namelijk een nucleaire batterij. In deze accu zitten 63 nucleaire isotopen in een module die smaller is dan een muntje. Volgens het bedrijf levert dit 100 microwatt aan elektriciteit, meldt The Independent.

Maar wellicht is dat misschien toch gevaarlijk om in je iPhone of Android te hebben. Deze batterijen gebruiken radioactief verval om elektriciteit op te wekken. Deze technologie wordt al gebruikt in de ruimte. Toch is het nog niet in andere apparaten gebruikt omdat plutonium, het radioactieve element, te riskant werd geacht.

Samsung Galaxy A54
De Samsung Galaxy A54. (Afbeelding: Samsung)

Om dat risico te verminderen, zit er in de batterij een diamanthalfgeleiderlaag en een roterende nikkelisotoop. Volgens het bedrijf kan hierdoor geen straling lekken en zijn er geen giftige elementen in het mengsel.

Door de gelaagde opstelling kan de batterij volgens het bedrijf niet in brand vliegen. Ook zou deze werken bij extreme temperaturen van -60 graden Celsius tot 120 graden Celsius.

Nooit meer je iPhone- of Android-toestel opladen?

Het model dat het bedrijf nu heeft gemaakt, kan een spanning van 3V leveren en is niet groter dan 1,5 centimeter. Met meerdere batterijen is het mogelijk om meer vermogen te creëren.

Wellicht is het in de toekomst mogelijk dat je de batterij van je iPhone of Android-toestel nooit meer hoeft op te laden. Tenminste, als alles klopt wat het bedrijf beweert en de batterijen echt veilig zijn. Dat zal het nog echt moeten bewijzen.

CES 2024 | Samsung laat met AI zien dat we allang in de toekomst leven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen