Zoveel geld verdiende Apple-CEO Tim Cook in 2023

Apple Jeroen Kraak 12 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Apple is al jarenlang het meest waardevolle bedrijf ter wereld, al zit Microsoft ze op de hielen. Als CEO draag je dan ook flink wat verantwoordelijkheid. Maar er zit ook een zonnige kant aan: het salaris. Hoeveel verdient Tim Cook precies?

Bijna alles wat Apple aanraakt, verandert in goud. Mensen willen dolgraag de iPhone, Apple Watch of een MacBook hebben. Logisch ook, want het zijn producten die goed in elkaar steken. Tim Cook is daar als CEO allemaal verantwoordelijk voor.

Voor de aandeelhouders is dan weer iets anders belangrijk: de winsten. En die zijn bij Apple nog altijd flink in orde. In het vierde kwartaal bedroeg de winst zo’n 22,956 miljard dollar. Daar is het salaris van CEO Tim Cook natuurlijk al vanaf gegaan.

Zoveel verdient Tim Cook bij Apple

Het basissalaris van Tim Cook valt redelijk mee, maar is nog steeds ontzettend veel als je het naast jouw of mijn salaris legt. Bij Apple bedraagt dat zo’n 3 miljoen dollar, is te lezen in een volmachtverklaring van het bedrijf. Dat is waarschijnlijk minder dan wat Steven Bergwijn bij Ajax verdient.

Maar goed, dat basissalaris is bij lange na niet het grootste deel van de inkomsten van Tim Cook. Dat zit hem vooral in aandelen. In totaal kreeg Tim Cook in 2023 voor 47 miljoen dollar aan aandelen van Apple.

iPhone 15-evenement: dit presenteert Apple allemaal tijdens Wonderlust
Tim Cook in actie. (Afbeelding: Apple)

Bij elk beursgenoteerd bedrijf hoort natuurlijk ook een bonus, wanneer bepaalde doelstellingen zijn gehaald. De topman zag dit jaar onder dat kopje op zijn loonstrook 10,7 miljoen dollar staan. Daarnaast staat er nog 2,5 miljoen dollar in het kopje overige. Hierbij horen premies voor de levensverzekering, vakantiegeld, veiligheidsuitgaven en reiskosten.

De totale inkomsten

Als je dit allemaal bij elkaar optelt, heeft Tim Cook het afgelopen jaar 63,2 miljoen dollar verdiend. Toch mogen we best een klein beetje medelijden met de Apple-CEO hebben, want in 2022 bedroegen zijn totale inkomsten nog 99,4 miljoen. Cook koos er echter zelf voor om zijn beloningen te verlagen.

Hij verdiende een stuk meer dan andere Apple senior executives. Zo verdienden managers als Luca Maestri, Kate Adams en Deirdre O’Brien maximaal 27 miljoen dollar in het afgelopen jaar.

In totaal heeft Tim Cook nu zo’n 3.280.053 aandelen in bezit die hij vrij mag besteden. Daarnaast heeft hij er nog 1.291.086 waaraan restricties zitten en die hij dus niet onmiddellijk kan verkopen. De aandelen van Apple zijn de afgelopen jaren gestegen en zijn nu meer waard dan toen hij ze kreeg. Op dit moment zouden alle aandelen bij elkaar 848 miljoen dollar waard zijn.

Deze komedies op Apple TV+ zijn meer dan de moeite waard

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen